Globalni pad tržišta pametnih telefona u 2018

blank

U četvrtom tromjesečju 2018. prodaja pametnih telefona niža je za 7% – to je već peti uzastopni kvartal s padom prodaje. Istovremeno, kineski igrači HOVX (Huawei, Oppo, Vivo, Xiaomi) nastavljaju prkositi padu tržišta te su završili godinu s pozitivnim rastom.

Prema istraživanju koje je provela agencija za praćenje tržišta Counterpoint, globalne isporuke pametnih telefona u 2018. smanjene su za 4% u usporedbi s 2017. U četvrtom tromjesečju 2018. isporuke pametnih telefona zabilježile su pad od 7%, što ga je označilo petim negativnim kvartalom zaredom zbog pada broja isporučenih pametnih telefona.

Govoreći o padu tržišta pametnih telefona, pomoćnik direktora Tarun Pathak u Counterpoint Researchu izjavio je: “Ovo je prvi put da je globalno tržište pametnih telefona doživjelo pad tijekom cijele godine. Pad u isporuci pametnih telefona može se pripisati produljenim ciklusima zamjene na razvijenim tržištima kao što su SAD, Kina i zapadna Europa. Proizvođači pametnih telefona pokušali su pogurati prodaju dodavanjem značajki kao što su AI, sklopovi s više kamera, prikazi preko cijelog zaslona, zaslonski skeneri za otiske prstiju itd. Ali, potrošači nisu mijenjali svoje uređaje zbog nepostojanja revolucionarnih inovacija, ali i viših cijena uređaja koje nude OEM-ovi (Original Equipment Manufacturer odnosno proizvođači dodatne opreme).”

Isporuke pametnih telefona u svijetu u Q4 2017. i Q4 2018, u milijunima komada (izvor: Counterpoint Research):

blank

Pathak je dodao: “Proizvođači pametnih telefona u 2019. godini žele pokrenuti tržište s uređajima s inovativnim dizajnom i specifikacijama kao što su 5G, sklopivi zasloni, kamere s otvorima za prednju kameru, cijeli zaslonski skeneri za otiske prstiju na zaslonu. Kineski proizvođači Huawei, Oppo, Vivo, Xiaomi (HOVX) poboljšavaju kvalitetu i preuzimaju vodeću ulogu u pokretanju novih značajki pa je i globalnim i lokalnim brandovima postalo teško održati tržišni udio.

Komentirajući tržišnu dinamiku u 2019. godini, analitičar Shobhit Srivastava izjavio je: „Kolektivni rast isporuka pametnih telefona na tržištima u nastajanju, kao što su Indija, Indonezija, Vijetnam, Rusija i drugi nije bio dovoljan da nadomjesti pad u Kini, koja je primila gotovo 1/3 globalnih isporuka pametnih telefona u 2018. S obzirom da Kina pokazuje mali ili nikakav znak oporavka zbog različitih političko-ekonomskih čimbenika, kineske marke žele se proširiti u inozemstvo. Kako bi povećali tržišni udio, kineski brandovi su agresivni u dizajnu i marketingu hardvera / softvera. Oni donose mnoge novosti u dizajnu pametnih telefona koji su bez kompromisa.”

Isporuke pametnih telefona u svijetu u 2018, u milijunima komada (izvor: Counterpoint Research):

blank

Isporuke pametnih telefona u svijetu u 2017. i 2018. (izvor: Counterpoint Research):

blankU četvrtom tromjesečju 2018. godine Huawei, Oppo i Vivo dominirali su snažnim nastupima u Kini, Indiji, Aziji i dijelovima Europe. Ovaj trio će u 2019. godini pokušati ući u još neke regije u svijetu u kojima bi mogao ostvariti rast prodaje.

Samsung i Apple imali su teško četvrto tromjesečje i tešku 2018. godinu jer je potražnja za njihovim flagship telefonima oslabila zbog konkurencije s pristupačnim premium telefonima poput kineskih brandova Huawei i OnePlus.

Apple je već pokušao smanjiti cijene u Kini kako bi ublažio pad prodaje. Ali, to neće imati puno utjecaja na lošiju prodaju u Kini. Učinkovitiji će biti Appleovi programi otkupa i obročna otplata koja će biti uvedena u više zemalja. Mnogi korisnici već su zamijenili svoje iPhone telefone novima, uz davanje Appleu svojih starih telefona, uz prosječni popust od 200 do 300 eura.

Xiaomi je dosegnuo rekordnu četvrtu poziciju za cijelu 2018. godinu zahvaljujući golemom rastu u Indiji. Globalno je nadmašio Oppo.

Grupa BBK (koja posjeduje Oppo, Realme, Vivo i OnePlus brandove) ukupno je treći najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, veća je čak i od Huaweija koji želi zauzeti Appleovu drugu poziciju u 2019. godini. To bi se i moglo dogoditi ako se Huawei ne suoči sa sankcijama iz SAD-a, na način koji je osjetio ZTE jer je bio isključen od strane američkih dobavljača (npr. Google, Qualcomm, US RF components, itd.