Honor, Huawei, Xiaomi: Samo je njima u plusu prodaja pametnih telefona

blank

U trećem kvartalu 2023. dogodio se u Kini pad prodaje pametnih telefona, ali neki su imali rast

U trećem tromjesečju 2023. prodaja pametnih telefona u Kini pala je 3% na godišnjoj razini. Huawei je bio veliki pobjednik, s rastom od 37% u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući nedavno lansiranoj seriji Mate 60, koju pokreće njegov SoC Kirin 9000S.

Honor je preuzeo prvo mjesto od brenda vivo koji je imao najveći udio na tržištu u istom tromjesečju 2022. godine, a Oppo je imao također značajan gubitak tržišta, od 14 posto. Honor je rastao 3 posto, s prošlogodišnjih 17,2 posto udjela na 18,3 posto.

Apple je za 10 posto izgubio udio u trećem tromjesečju 2023. budući da je dio potražnje ispunjen u prvom i drugom tromjesečju i zato što je obujam prodaje iPhonea 15 bio niži od prodaje serije iPhone 14.

Znak da bi se kinesko tržište pametnih telefona moglo približiti dnu, smatra Counterpoint Research, je to što je prodaja pala 3% na godišnjoj razini u trećem tromjesečju 2023., smanjujući godišnji pad uzastopno.

blank

Tijekom trećeg tromjesečja 2023. učinak većine vodećih OEM-a osim Huaweia bio je slab. Huawei je iznenada krajem kolovoza lansirao Mate 60 Pro. Napravio je veliki potres na tržištu pridonijevši velikom rastu prodaje Huaweijevih pametnih telefona od 37% na godišnjoj razini u trećem tromjesečju 2023.

Honor je prednjačio na tržištu s udjelom od 18,3% uglavnom zahvaljujući nedavno lansiranim modelima Honor X50 i Honor 90. Xiaomi je povećao svoj udio na godišnjoj razini zahvaljujući snažnoj prodaji serija Redmi K i Note potaknutoj konkurentnim promotivnim cijenama.

O blagom povećanju tržišnog udjela ovih dviju marki analitičarka istraživanja Alicia Gong izjavila je: “I Honor i Xiaomi usredotočuju se na ponudu pristupačnijih proizvoda srednje klase s promotivnim cijenama. Ova se strategija pokazala učinkovitom.”

Tijekom prethodnog tromjesečja prodaja sklopivih modela pametnih telefona u Kini nastavila je rasti. Oppo Find N2 Flip ostao je najprodavaniji preklopni sklopivi model dok je Honor Magic V2 zauzeo prvo mjesto među modelima koji se pretvaraju u tablete. S ulasko u četvrto tromjesečje svi proizvođači originalne opreme pripremaju se poboljšati ukupne performanse i završiti godinu sa snažnom prodajom.