Zanimljive inovacije na Innovate Now Croatia

blank

U četiri hrvatska grada održan je hackathon, a pobjednici su za svoje ideje osvojili bogate novčane nagrade i edukacije

Strojno učenje u službi rane detekcije i upozorenja na ekstremne razine mora i aplikacija za smanjenje količine hrane koju bacamo pobjednici su plavog i zelenog hackathona u Splitu i Zagrebu. Innovate Now Croatia završio je proglašenjem najboljih startup ideja.

Ukupno 13 timova natjecalo se za bogate nagrade – po 1.500 eura, online edukacije poslovnih vještina (protuvrijednost 4.000 eura) te plaćeni put u Norvešku gdje će, kroz edukaciju u trajanju od tjedan dana, Smart Innovation Norway dodatno razvijati njihove pobjedničke ideje.

Zagrebački je zeleni pobjednik tim Delismart koji je osmislio aplikaciju uz pomoć koje možemo smanjiti količinu hrane koju bacamo zbog isteka roka trajanja ili kvarljivosti proizvoda, a osim upozoravanja na istek roka trajanja aplikacija uz pomoć strojnog učenja predlaže recepte za obroke za koje imamo namirnice u našim hladnjacima.

blank

Korištenjem aplikacije smanjujemo količinu hrane koju bacamo te štedimo novac. Ova ideja je još važnija, s obzirom na to da se u Hrvatskoj po stanovniku godišnje baci oko 71 kilogram hrane, što je više od 280 tisuća tona na godinu.

Žiri koji je izabrao pobjednika bio je u sljedećem sastavu: Veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Charlotte Van Baak, Veleposlanik Australije u Republici Hrvatskoj Richard Rodgers, Zamjenica veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj Helen Walker-Fleming, Maruša Stamać, komunikacijska savjetnica te Željko Riha, startup mentor i marketinški savjetnik.

U Splitu je pobjedu odnio tim TsunamiFlow koji koristi strojno učenje za ranu detekciju i upozorenje na ekstremne razine mora poput, primjerice, meteotsunamija koji nastaju zbog meteoroloških (ne)prilika.

U žiriju splitskog plavog hackathona bili su Damir Brčić (Digitalna Dalmacija), Ivan Biliškov (Codeasy), Marko Maljković (Locastic), Mikael Melitshenko (Smart Innovation Norway) i Hajdi Ćenan (Cro Startup).

blank

Osim dva hackathona, u sva četiri grada – Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci – više stotina posjetitelja moglo je čuti iskustva osnivača startupova, predavanja o inovacijama, održivosti, energetskoj učinkovitosti, naučiti mnogo o poslovanju, usponima i padovima, ali prije svega umrežiti se s mnogim startup entuzijastima.

Samo neki od govornika i panelista u četiri grada bili su: Nikola Dujmović (SPAN), Tea Žakula (FSB), Matija Žulj (Agrivi), Anja Barešić (Institut Ruđer Bošković), Nina Erceg (Rimac Technologies), Davor Runje (Airt), Mateo Perak (Profico), Božidar Pavlović (Jackie Agency), Đulijano Nola (GammaChef), Domagoj Matijević (Mathos), Ivan Jelušić (Orqa), Marijana Šarolić Robić (Cro Startup), Marin Trošelj (Stemi) i mnogi drugi.