Huawei razmatra prodaju podbrenda Honor

blank

Honor je podbrend koji se na tržištu ponaša samostalno, a u ukupnim prihodima Huaweiju je od 2015. godine donio više od 10 milijardi prihoda

Huawei je s nekoliko tvrtki u pregovorima oko prodaje podbranda Honor, koji je na tržištu aktivan unatrag šest – sedam godina, a sudjeluje u poslovnim prihodima Huaweija. Brand Honor je usmjeren ponajviše na mlade korisnike pametnih telefona, slušalica, a u ponudi imaju i prijenosna računala, pametne satove, električne četkice za zube, tablete.

blank

Huawei želi prodati imovinu koja se veže uz Honor, istraživačke centre, centre za razvoj, a šuška se kako je za kupnju zainteresiran trenutni Honorov distributer Digital China Group. Pretpostavlja se da su za kupnju zainteresirani i suparnici Xiaomi, pa čak i jedna TCL Communicationova biznis grupa.

Honor se procjenjuje na vrijednost od 15 do 25 milijardi kineskih jena odnosno od 2,2 do 3,7 milijardi američkih dolara.

Razlog „rješavanja“ branda Honor iz Huaweija opravdavaju pokušajem preusmjeravanja samo na high-end modele pametnih telefona, koji se trenutno isporučuju pod nazivom Huawei. Tvrdnja da se Huawei želi riješiti Honora zbog problema s američkom administracijom, što traje već godinu i pol, od 20. svibnja 2018., najvjerojatnije drži vodu.

Kad bi Honor bio u nekom drugom vlasništvu vjerojatno bi bio izvan zabrane nabave nekih komponenti, što SAD trenutno nameću Huaweiju. Ipak, kad bi kupac bila neka kineska tvrtka, moguće je da bi Amerikanci i u tom slučaju postupili na isti način kao s Huaweijem.

blank

blank

Honor 10