Što je obilježilo 2019. godinu: savitljivi ekrani, 5G, Huawei, Tele2

blank

Nisu samo Huawei i Trump obilježili 2019. godinu. Svoj obol dali su i mnogi drugi, a mi se prisjećamo najbitnijih događaja

19. svibanj 2019. zasigurno će biti zapisan kao crni dan u povijesti Huaweija. Naime, tog je dana američki predsjednik Trump donio odluku o blokiranju poslovanja Huaweija u SAD-u. Iako je zabrana prolongirana na nekoliko mjeseci, prvi problemi su nastali u rujnu 2019. kad je Huawei predstavio Mate 30 i Mate 30 Pro, ali bez Googleovih servisa.

Huawei Mate 30 Pro
Huawei Mate 30 Pro

Dakle, novi uređaji se ne prodaju u Europi (već od prije se ne prodaju u SAD-u), ali sve je to bilo nedovoljno da se Huaweiju spriječi rast i zadrži druga pozicija po prodaji pametnih telefona u svijetu. Plan od 200 milijuna isporučenih uređaja (koliko su isporučili u 2018. godini) ispunili su 64 dana prije završetka 2019. godine. Sad čekamo finalne rezultate za cijelu 2019. godinu.

blank

A1 Hrvatska je 1. srpnja 2019. proslavio 20 godina rada u Hrvatskoj. Sjećamo se, sve je počelo u ljeto 1999. godine, a prvi korisnici (pretplatnici) Vipneta koristili su 091 GSM mrežu već od 1. srpnja dok su s pravim radom krenuli od 1. rujna 1999. i odmah ponudili prepaid. Hrvatsko tržište je odjednom doživjelo rast, a za Božić iste godine i HT je predstavio svoju prepaid uslugu Simpa. A1 je na LTE Advanced Pro mreži omogućio surfanje brzinama do 1,35 Gb/s, a jedini u Hrvatskoj su signalom NB IoT mreže pokrili cijelu Hrvatsku.

U trećem kvartalu 2019. godine Tele2 je implementirao funkcionalnost Carrier Aggregation odnosno unaprijedili su mrežu na 4G+ standard.

Tele2 i dalje čeka odobrenje regulatora o prodaji United Grupi. Druga faza još uvijek traje, a ocjenjuje se dopuštenost koncentracije United Grupe i Tele2, nakon ujedinjavanja. Podsjećamo se, Tele2 je 31. svibnja 2019. godine objavio dogovor o prodaji svoje hrvatske podružnice United Grupi za 220 milijuna eura. Kako bi se to i dogodilo, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja počinje s drugom fazom postupka ocjene dopuštenosti koncentracije United Grupe i Tele2.

Naime, United Grupa je najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u Jugoistočnoj Europi. U Hrvatskoj su Nova TV i N1 televizija u vlasništvu United Grupe.

Očekivani završetak postupka je prva polovica 2020. godine, ovisno o regulatornom odobrenju. Iz Tele2 najavljuju da će ubuduće moći ponuditi još veću vrijednost svojim korisnicima kao dio United Grupe i njezinih članica iz telekomunikacijskog i medijskog poslovnog sektora.

Tele2 je u Hrvatskoj, s pozivnim brojem 095, s radom počeo 17. listopada 2005. te je nedavno dostigao milijun korisnika.

Tijekom InfoGamer sajma u Zagrebu, od 12. do 17. studenog 2019. godine, A1 Hrvatska je kroz gaming predstavila mogućnosti koje nudi 5G. Kao najavu finala A1 Adria Lige u mobilnim igrama, direktor za tehniku A1 Hrvatska Tomislav Makar i gamer PvtMole odnosno Neno Hadžihajdić po prvi puta u regiji zaigrali su na A1 5G mreži i dva uređaja Huawei Mate 20X 5G mobilnu igru – popularan Clash Royale.

blank

Krajem studenog 2019. ispred Hrvatskog Telekoma u zagrebačkoj Radničkoj ulici postavljena je prva 5G pametna klupa – Monna City naziv je 5G pametne klupe koju je u suradnji s HT-om izradila hrvatska tvrtka Include iz Solina. Osim solarnog napajanja i noćne rasvjete, ovu pametnu klupu odlikuju i mnoge dodatne mogućnosti kao što su punjenje električnih bicikla, nadzor javnih površina putem naprednih kamera i digitalno oglašavanje putem LCD ekrana.

Ericsson i Swisscom pokrenuli su prvu veliku komercijalnu 5G mrežu u Europi. Mreža je startala s radom 17. travnja 2019. nakon što je Swisscom dobio komercijalnu 5G licencu. Do kraja 2019. godine u Europi je 15 operatora komercijalni 5G ponudilo u devet zemalja – Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Irskoj, Finskoj te u listopadu i u Rumunjskoj. U Velikoj Britaniji su svi mobilni operatori ponudili 5G. U Hrvatskoj možemo očekivati eksperimentalni početak rada u 2020, ali značajniji iskorak se očekuje tek kroz nekoliko godina. I sami smo isprobali 5G krajem ljeta, a spojili smo se na baznu stanicu operatora A1 na zagrebačkom Žitnjaku.

blank
Isprobali smo 5G

blank

U veljači 2019. Samsung je predstavio Galaxy Fold, preklopni Android mobitel sa savitljivim ekranom dijagonale od 7,3 inča, uz dodatni prednji ekran od 4,6 inča, te čak šest kamera. Zatim je svoj sličan primjerak predstavio i Huawei u veljači, tijekom Mobile World Congressa (24. veljače 2019.). Ipak ova se dva modela razlikuju po svojoj izvedbi – Samsung veliki ekran skriva u unutarnjem dijelu dok se Huaweijev savitljivi ekran od 8 inča nalazi s vanjske strane i nije zaštićen. Ipak, prodaja oba uređaja je kasnila i krenula tek krajem 2019. godine. Cijene su poprilično visoke i kreću se oko 2000 eura. 18. studenog 2019. svoj je preklopni Android predstavila i Motorola – RAZR 2019 podsjeća na legendarni model s kraja 2004. godine.

Samsung Galaxy Fold 5G
Samsung Galaxy Fold 5G
Honor View 20
Honor View 20

Što se tiče svijeta mobitela, stigli smo do pet kamera na stražnjoj strani kućišta telefona, na prednjoj strani su u ekranu izbušene rupice unutar kojih se nalazi kamera (Honor View20 predstavljen je u Parizu 22. siječnja 2019.). Tri stražnje kamere nude smartphone modeli već od 150 eura (poput Alcatel 3X), a najbitniji benefit svakako je širokokutna kamera koja lovi kut do 123 stupnja, dok je optički zum stigao do 5x. Tri stražnje kamere u rujnu 2019. ponudio je i Apple na modelima iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max.

Baterije su sve većeg kapaciteta, ekrani su dostigli nekadašnje dijagonale tableta zahvaljujući boljoj iskoristivosti prednje površine, a LG je predstavio G8 ThinQ i G8X ThinQ modele s dodatnim ekranom unutar zaštitnog kućišta.

LG G8X ThinQ
LG G8X ThinQ

Radna memorija iznosi maksimalnih 12 GB. Interna memorija iznosi 1 TB, a memorijske kartice omogućuju također do 1 TB proširenja memorije. Prevladavalo je staklo kao najčešće korišteni materijal, metal je gotovo iščeznuo, a kvalitetna plastika nas je nekada i zbunjivala jer smo mislili da se radi o staklu. HTC sve manje zanimaju pametni telefoni, nije predstavio flagship, nasljednika modela U12+, ali su se bacili u blockchain (Exodus 1 mobitel) i sve više na Vive VR naočale.