Hvar ne dopušta uvođenje 5G tehnologije, dok ne istraže vezu između svih izvora zračenja i karcinoma

blank

Što piše u odluci Gradskog vijeća Grada Hvara o obustavi uvođenja 5G tehnologije te kako građani reagiraju na tu odluku

Kao što znate, Gradsko vijeće Grada Hvara je 2. lipnja 2020. jednoglasno usvojilo odluku o obustavi uvođenja 5G tehnologije, što se odnosi na zračenje svih izvora i karcinoma.
Prenosimo odluku u nastavku.

Odlukom Gradskog vijeća obustavlja se uvođenje 5G tehnologije na području grada Hvara
04.06.2020.

Na svojoj 44. sjednici održanoj 2. lipnja 2020. godine Gradsko vijeće Grada Hvara jednoglasno je usvojilo Odluku o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije kojom obustavlja uvođenje 5G tehnologije na području grada Hvara dok god se ne dokaže da spomenuta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okolinu, a sve putem neovisne i nepristrane studije.

Temeljem ove Odluke Gradsko vijeće Grada Hvara osnovat će radnu skupinu koja će u narednih šest mjeseci pokušati istražiti uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma. Odluka će biti dostavljena Vladi RH i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, koja je dužna po primitku istu proslijediti svim relevantnim čimbenicima koji djeluju na području grada Hvara.

Odluka se na sjednici dnevnog reda našla na prijedlog gradonačelnika grada Hvara Rikarda Novaka na inicijativu neformalne skupine građana, a temeljem informacije o uvrštavanju grada Hvara na listu od 13 gradova i 1 otoka za koje je HAKOM izdao privremene dozvole za testiranje 5G mreže.

Uzeti su u obzir rezultati istraživanja provedenih od strane Svjetske zdravstvene organizacije, činjenica da je ministrica zaštite okoliša regije grada Bruxellesa Céline Fremault obustavila postavljanje 5G mreže na području regije dok se ne dokaže utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš, kao i Rezolucije EU Parlamenta 2008/2211 („Zdravstveni problemi povezani s elektromagnetskim poljima“ i 2007/2252 („Europski akcijski plan za zdravlje i okoliš“) te Rezolucija Vijeća Europe br. 1815/2011 („Potencijalne opasnosti za elektromagnetskih polja i njihov utjecaj na okoliš“).

blank

 

 

Privremene dozvole za testiranje 5G-a

HAKOM je hrvatskim mobilnim operatorima omogućio privremene dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra kako bi mogli obavljati testove funkcionalnosti 5G tehnologije. Dakle, nije dozvoljeno komercijalno pružanje usluga.

HAKOM je privremene dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskom pojasu 3,6 GHz izdao za potrebe tehničkog ispitivanja 5G tehnologije na područjima Grada Zagreba uključujući područje Grada Samobora i Grada Svete Nedelje te ZL Franjo Tuđman, Grada Osijeka, Grada Rijeke, Grada Splita, otoka Krka, Grada Dubrovnika, Grada Hvara, Grada Novalje, Grada Jastrebarskog, Grada Raba i Grada Bjelovara.

Također, HAKOM je izdao privremene dozvole u frekvencijskom području 2100 MHz Hrvatskom Telekomu d.d. za područje Grada Zagreba i A1 Hrvatska d.o.o. za područje Grada Siska za testiranje funkcionalnosti dinamičkog dijeljenja spektra (Dynamic Spectrum Sharing), koja omogućava dijeljenje frekvencija između 4G i 5G tehnologije u istom frekvencijskom pojasu, ovisno o zahtjevima pojedinih korisnika. Navedeno predstavlja softversku nadogradnju postojećih sustava (bez potrebe za novim antenskim sustavima i opremom), a dijeljenje resursa između 4G i 5G tehnologije ovisi o prometnim potrebama korisnika za pojedinom tehnologijom.

Do sada su zaprimljene prijave za sljedeće lokacije po operatorima i frekvencijskim područjima:

Hrvatski Telekom d.d.
3,6 GHz:

– Radnička 21 i Hrvatske Bratske Zajednice 4 u Zagrebu
– Danice Ilirske 6, Perkovčeva 108 i Grada Wirgesa 2 u Samoboru
– M. Stilinovića 7 i Ulici dr. Franje Tuđmana 6 u Svetoj Nedelji
– Vijenac Gorana Zobundžije 8, Vijenac Ivana Meštrovića 102, Kapucinska 37, Stjepana Radića 19A, Trg Svetog Trojstva 3, Kardinala Alojzija Stepinca 17A i Šamačka 2 u Osijeku
– Ljudevita Gaja 2 u Bjelovaru
– Ružmarinska 6 i Bodulska 1 u Krku, Emila Geistlicha 38 u Baškoj, Ravnica 40 u Korniću i Ivana Gorana Kovačića 22 u Punatu na otoku Krku.

A1 Hrvatska d.o.o.

3,6 GHz:
– Ljudevita Gaja 1, Vrtni put 1, Prisavlje 3 i Miramarska cesta 24 u Zagrebu
– Riva 8 u Rijeci
– Županijska 21 (dvije bazne postaje) u Osijeku
– Kralja Zvonimira 14 u Splitu
– Ul. Frana Supila 12 u Dubrovniku.

2,1 GHz:
– Trg Vere Grozaj 15, Rimska 29, Ivana Kukuljevića Sakcinskog 21 i J.J. Strossmayera b.b. u Sisku

Tele 2. d.o.o.

3,6 GHz:
– Josipa Marohnića 1 u Zagrebu

Komentari na Facebook stranici Grad Hvar / Hvar Town

blank

blank blank blank blank blank