Uz Lenovo tehnologije Ducatijevi motocikli su uspješniji i na stazi i na cesti

blank

Računalne simulacije, umjetna inteligencija i velike količine prikupljenih podataka koriste se u razvoju novih proizvoda te na utrkama u kojima sudjeluju motocikli Ducati. U priču se prije dvije godine uključio Lenovo, želeći doći na mjesto na kojem do tada nisu bili – na MotoGP utrke

Gabriele Conti (voditelj odjela za elektroničke sustave u Ducatiju), Davide Barana (tehnički direktor u Ducati Corse) i Edoardo Lenoci (voditelj razvoja aerodinamike u Ducati Corse) dugogodišnji su članovi Ducatijevog tima. Od ovog fantastičnog talijanskog trojca tijekom virtualne konferencije saznali smo na koji način Ducati koristi tehnologije prilikom razvoja novih motocikala, ali i na Moto GP utrkama.

Davide Barana, Edoardo Lenoci, Gabriele Conti
Davide Barana, Edoardo Lenoci, Gabriele Conti

Iako je iza njih epidemija Covid-19 bolesti, Ducatijevi stručnjaci su cijelo vrijeme bili aktivni te konstantno u svojem radu koriste machine learning, uz različite algoritme. Naravno, ne zanemaruju se niti pravi „wind“ tuneli u kojima se i dalje testiraju motocikli. Ipak, sve se ideje najprije simuliraju, a zatim se ide na stazu, saznajemo od Gabriela Contija.

Tehnološki gigant Lenovo želio je svoj računalni hardver i poslužiteljsku (serversku) tehnologiju visokih performansi dovesti na mjesto na kojemu do tada nije bio: na MotoGP trkalište. Lenovo je tehnološki partner Ducatijevog tima na MotoGP utrkama – višegodišnji sponzorski ugovor je potpisan u travnju 2018. godine, a suradnja uključuje korištenje Lenovo računala, tableta i servera na stazi tijekom Ducatijevog nastupa na svjetskom prvenstvu. Ducati koristi Lenovo proizvode i izvan staze, prilikom razvoja i istraživanja novih proizvoda. Na primjer, u 2018. godini to su bili ThinkPad X1 Carbon i ThinkPad XI tablet.

Ducati postiže stvari koje su do prije desetak godina bile nemoguće, i to bez ugrožavanja sigurnosti vozača, što je Ducatijev najveći prioritet. Ducati sada, kroz sveobuhvatne simulacije, može predvidjeti ponašanje motocikla čak i prije nego li kotači po prvi put dotaknu stazu. Prijenosno računalo Lenovo ThinkPad P1 sa šest fizičkih jezgri uravnotežuje snagu i performanse kako bi se spojio fizički i virtualni prostor. U računalo je ugrađeno 64 GB DDR radne memorije i 4 TB SSD memorije za spremanje podataka, a pokreće ga osma generacija Intelovog Xeon procesora. Za grafiku se brine NVIDIA Quadro P2000.

Lenovo ThinkPad P1
Lenovo ThinkPad P1

Pored staze na Lenovo uređajima Dukatijev tim prati niz podataka koji se prenose iz samog motocikla – od uvjeta na stazi i vremenske prognoze do praćenja brzine vožnje i izmjena stupnjeva prijenosa mjenjača motocikla. Zahvaljujući Lenovu, nakon analize podataka prikupljenih putem senzora na motociklima i prebačenih na Lenovo računala izvan staze, Ducatijevi MotoGP vozači znaju koji je optimalni nagibni kut i brzina vožnje potrebna za prolazak kroz zavoje.

blank

Motocikl ima 50 do 55 različitih senzora, saznajemo od članova Ducatijevog tima s početka naše priče, a tijekom jedne utrke prikupi se 80 GB podataka s tih senzora. Od „glupih“ senzora poput temperature vode, brzine okretanja kotača do pametnih koji prate okretni moment motora.

Zatim slijede analize prikupljenih podataka kako bi timovi i vozači mogli reagirati u različitim situacijama, ali i kasnije prilikom računalnih simulacija potrebnih pri aerodinamičkom razvoju motocikla. Simuliraju se sve moguće situacije. Računalne tehnologije u određenoj mjeri novu, četvrtu industrijsku revoluciju, donose na motociklističke utrke. Tehnologija može značiti razliku između pobjede i gubitka utrke. Naše oko trepće brzinom od 300 milisekundi, a u 2018. godini Ducatijev vozač Andrea Dovizioso zauzeo je na jednoj utrci prvo mjesto uz razliku od samo 27 milisekundi, što je gotovo deset puta brže od treptaja oka.

blank
Produkcijski centar u sjedištu Ducatija u Bologni

U razvoju motocikala se koristi i umjetna inteligencija, a Lenovo sa svojim tehnologijama zamjenjuje nekadašnja nagađanja i intuiciju samih vozača motocikala. Što su računalne snage veće, brži su i motocikli, kratki je zaključak. Desetak Lenovo uređaja računaju i analiziraju prikupljene podatke brže nego bilo koji vozač utrka. Kasnije se prikupljeni podaci iz senzora koriste i za nove vozače, a korisni su i dizajnerima prilikom oblikovanja novih dijelova novih modela motocikala.

Naime, prikupljeno iskustvo iz utrka kasnije se koristi pri masovnoj proizvodnji u cestovnim motociklima kako bi se kupcima osiguralo sigurno i ugodno iskustvo vožnje. Zahvaljujući Lenovovom High-Performance Computingu, Ducati svoju trkaću tehnologiju može prilagoditi onoj na cesti. Od Edoarda Lenocija tijekom webinara saznajemo da se podaci prikupljaju još od 90-ih godina dok se na MotoGP utrkama podaci prikupljaju od 2002. godine.

blank

Na virtualnu Ducati – Lenovo konferenciju, na kojoj smo sudjelovali tijekom sat vremena online druženja uz mnoge svjetske novinare, direktno s asfalta uključio se i Danilo Petrucci, Ducati Corse vozač koji troši puno vremena u proučavanju prikupljenih podataka zahvaljujući senzorima i tehnologijama. Podatke komentira s drugim vozačima kako bi pronašli neka nova rješenja prilikom utrka.

Hoćemo li uskoro vidjeti električne motocikle? Davide Barana je izjavio kako ih većina proizvođača ipak odgađa, a u međuvremenu su zanimljivi postali hibridni motocikli. Tehnologija i brzina su u sve većoj sprezi; stvari se mijenjaju iz dana u dan.

Dukati je osnovan 1926. godine, a od 1946. godine proizvode motocikle nadahnute sportom i utrkama, uz motore visokih performansi, inovativnog dizajna i vrhunskih tehnologija. U tvornici u Bologni proizvode se motocikli za tržišta 90 zemalja svijeta – u 2017. godini isporučili su 55.871 motocikala.

blank

Ducatijev muzej u Bologni
Ducatijev muzej u Bologni