I nogometni stadioni su postali pametni

blank

Ono što na nogometnom stadionu ne možete vidjeti svojim očima možete pogledati na svojem 5G pametnom telefonu ili VR uređaju

Uz gledanje svakog dijela stadiona u realnom vremenu, gledatelji mogu virtualno proslaviti gol s igračima. Huawei je prošli tjedan po prvi puta testirao aplikaciju za pametne stadione koja omogućuje gledateljima novo iskustvo uživanja u sportu ili koncertima.

Implementacijom 5G mreže i pametnih kamera na stadione Huaweijevo rješenje gledateljima omogućuje posebno iskustvo praćenja sportskih i drugih događaja, a organizatorima otvara nove mogućnosti zarade. Dolazi doba pametnih stadiona.

Huawei je napravio cjelovito rješenje koje stadione pokriva 5G mrežom i gustom mrežom naprednih UHD kamera koje pokrivaju svaki, i najmanji dio stadiona, iz različitih kutova, dok kroz korisničku aplikaciju omogućuje potpuno novo iskustvo doživljaja velikih sportskih i drugih stadionskih događaja.

Po prvi put je aplikacija testirana na prošlotjednoj nogometnoj utakmici između Shandong Lunenga i FC Taizhoua u trening centru Luneng Taishan u kineskom Jinanu. Preuzimanjem korisničke aplikacije na 5G ili VR uređaj, korisnik ima priliku gledati svaki dio stadiona u realnom vremenu ili u bilo kojem trenutku pristupiti snimljenom video materijalu. Uz pregled snimaka svih dijelova terena, moguće je i preuzeti, obraditi, pa čak i personalizirati video isječke odabranih trenutaka te ih potom objaviti na društvenim mrežama.

Aplikacija za video emitiranje opremljena je VR-om što gledateljima omogućuje pogled sportskih akcija iz više različitih kutova. Posebno iskustvo koje aplikacija nudi fanovima jest virtualna proslava gola s igračima, što je omogućeno kombinacijom tehnologija umjetne inteligenciji i proširene stvarnosti (AR).

No, rješenje za pametne stadione ne donosi samo novo iskustvo uživanja u sportu. Ono otvara mogućnost kreiranja potpuno novih sadržaja kao i znatno povećanje prihoda organizatora sportskih i
velikih glazbenih događanja. Ovo rješenje je moguće implementirati i na turistički zanimljivim urbanim lokacijama. Putem napredne tehnologije i 5G mreže posjetitelji će se moći dodatno povezati
na putem posebne internetske platforme za interakciju gledatelja, što otvara nove mogućnosti komunikacije i oglašavanja.