Imamo 5G: A1 prvi u Hrvatskoj demonstrirao 5G brzine u živoj mreži

blank

Brzina veća od 1 Gb/s i latencija od 6 ms postignuti su u živoj 5G mreži mobilnog operatora A1

Mobilni operator A1 Hrvatska samo nekoliko dana prije 20. rođendana predstavio je 5G na Xiaomi Mi Mix 3 5G i Huawei Mate 20 X 5G pametnim telefonima. Demonstracija 5G mogućnosti ostvarena je u stvarnim uvjetima na postojećoj mreži, na lokaciji kampusa A1 Hrvatska u Zagrebu.

blank

Latencija od 6 ms predstavlja rekord na pristupnoj mreži. Riječ je o više nego duplo manjoj latenciji u odnosu na onu u 4G+/LTE mreži, što otvara sasvim nove mogućnosti svim zaljubljenicima u online i cloud gaming te virtualnu i proširenu stvarnost.

A1 Hrvatska spremna je za novo tehnološko razdoblje koje karakterizira mreža pete generacije, a to potvrđuje i prva demonstracija 5G brzine preuzimanja i latencije na mobilnim uređajima u Hrvatskoj. Predvodnici smo u implementaciji novih tehnologija i 5G funkcionalnosti na živoj mreži“, poručio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku tvrtke A1 Hrvatska i pritom naglasio važnost mreže pete generacije:

Ona će širom otvoriti vrata četvrtoj industrijskoj revoluciji, odnosno omogućit će daljnji razvoj pametnih gradova, kao i ogromne inovacijske iskorake u gotovo svim industrijama. Tehnologija je to koja će znatno olakšati život svim našim građanima, a demonstrirane brzine i kapaciteti omogućit će gigabitne brzine na cijelom teritoriju Republike Hrvatske te tako svima omogućiti vrhunsko korisničko digitalno iskustvo, bez obzira nalazili se u velikom gradu, ruralnom području ili na nekom od otoka.“

Izgradnja i unaprjeđenje infrastrukture za 5G u A1 Hrvatska traje već nekoliko godina. U tijeku je priprema opreme i cijele arhitekture mreže koja se mora adaptirati kako bi se postigle velike brzine i niske latencije, stoga stručnjaci A1 intenzivno rade na najnovijim radio pristupnim tehnologijama. Prve lokacije za testiranje 5G mreže i uređaja pripremaju se u najvećim hrvatskim gradovima. Kompanija je već najavila da u iduće 3 do 4 godine planira investirati oko 500 milijuna eura u razvoj najmodernije infrastrukture – optičku mrežu i 5G tehnologiju.

Video s izmjerenom brzinom preuzimanja podataka od 1 Gbps:

blank