KOLUMNA: Kad zaista, ali baš zaista možemo očekivati 5G?

blank

Nakon više godina izgradnje Potemkinovih sela, konačno su predstavljeni prvi 5G mobiteli. Iako njihovu 5G funkcionalnost nismo uspjeli isprobati, vjerovat ćemo im na riječ.

Rodio sam se točno onih dana 1973. godine kad je Martin Cooper iz Motorole svijetu predstavio prvi mobitel, Dynatac pa izgleda da od tada traje moja povezanost s ovim predivnim predmetima koji izgledaju kao da su živi, a u međuvremenu sam i diplomirao na mobitelima, na temi smjene generacija mobilne telefonije. Konačno sam prije nekoliko dana (24. veljače 2019.) u Barceloni na MWC vidio prve žive 5G mobitele. Nisu se mnogi modeli niti mogli niti smjeli dotaknuti – s obzirom da na sajmu nije bilo 5G signala, onda niti nije problem što su mnogi od njih bili nedostupni mojim rukama. A mogli su organizatori barem na MWC sajmu podignuti neku 5G baznu stanicu kako bismo vidjeli kojim se brzinama 5G telefoni u stvarnosti, a ne samo na papiru ili prezentacijskom platnu, mogu pohvaliti.

blank

Huawei Mate X 5G je na MWC 2019 u Barceloni privukao pozornost medija iz cijelog svijeta, ali se nije mogao dotaknuti jer je bio zaštićen iza stakla

Čudno je vrijeme u kojem živimo jer se već godinama na raznim automobilskim sajmovima predstavljaju autonomni automobili koji imaju sposobnost samostalne vožnje, ali ih nitko nije vozio u stvarnim uvjetima. Oni koji sumnjaju u čovjekov let na Mjesec zasigurno sumnjaju i u automobile bez upravljača. Ali, da bi automobil sam vozio, potrebna mu je i brza internetska veza, koja nema kašnjenje kao što imaju današnje mobilne mreže – latencija odnosno kašnjenje mora biti 1 ms, koliko će ponuditi 5G. Dakle, bez 5G mreža nema niti funkcionalnih autonomnih automobila. Inače, kraj veljače su u Barceloni na MWC 2019 preplavili automobili, bilo ih je izrazito puno. Tko zna koliko ih možemo očekivati u sljedećim godinama…

Međutim, treba razumjeti kako zaista stvari u mobilnoj telefoniji funkcioniraju i traju još od te davne 1973. godine, točnije od 3. travnja 1973. godine. Martinov mobitel, preko kojeg je s ulica New Yorka nazvao svojeg konkurenta Joela u AT&T, a ovaj je kasnije izjavio da se ne sjeća tog poziva (naravno, na njegov fiksni telefon, jer oni do tada nisu uspjeli napraviti funkcionalan mobitel), svoju je primjenu imao tek devet godina kasnije, u 1983. kad su se prvi mobiteli mogli konačno i kupiti. Dakle, prvo se mobitel razvijao godinama, pa je predstavljen, a zatim je prošlo cijelo jedno desetljeće dok se nije pojavio u komercijalnoj upotrebi.

blank

Moju je pozornost na MWC 2019 u Barceloni privukao prvi Samsungov mobitel SH-100 iz 1988. godine. I on je bio u staklu, ali to je 1G mobitel koji više niti ne može raditi u današnjim mobilnim mrežama

Prvo smo imali NMT mobilne mreže na 450 MHz, bila je to prva generacija mobilne telefonije iz 80-ih godina koja je u Hrvatskoj trajala sve do 31. ožujka 2005. Razlog su bile odlične, povoljne cijene telefoniranja u usporedbi s manjim GSM uređajima druge generacije koji se u Hrvatskoj mogu kupiti od 1995. godine. Iako je GSM standard definiran još početkom 80-ih godina, a razvijan je još od 1975.

Početkom 2000. godine počinje najava treće generacije mobilne telefonije, prodaju se frekvencijski spektri po basnoslovnim iznosima, održavaju se aukcije po sistemu tko će ponuditi više, a mi smo tada u rukama još uvijek furali prvu generaciju, odnosno tadašnji Mobitel (tako se zvala HT-ova mreža na 450 MHz). A istovremeno, otprilike u to je vrijeme (2002.) u drugoj generaciji mobilne telefonije stigao GPRS (to je 2.5G), konačno fer način naplate i korištenja interneta preko mobitela jer se do tada podatkovni promet naplaćivao prema vremenu koje smo koristili spojeni na internet, a ne po količini podataka. Paketni (GPRS) način naplate omogućio je fer način obračuna.

Iako se treća generacija mobilne telefonije čini kao nešto uobičajeno, trebale su proći godine i godine dok su u mnogim dijelovima Hrvatske svi građani dobili 3G signal. Ipak, od mnogih prijatelja i čitatelja koji žive u ruralnim dijelovima Hrvatske, od većih gradova udaljeni 20-ak kilometara, čujem kako su oni sretni kad imaju dobar 3G signal, a inače su na 2G odnosno GPRS-u ili eventualno na EDGE signalu (EDGE je u suštini 2.75G). I sam sam se osobno u to mnogo puta uvjerio kad sam recimo iz rubnih krajeva Zagreba, poput naselja Jankomir, želio javiti preko Facebook Livea, a slika koju su moji pratitelji na društvenoj mreži gledali sastojala se od praktički nekoliko desetaka kvadratića. Da, jedva se kužilo gdje se nalazim i što im želim pokazati.

Onda je došao 4G – u Stockholmu je 14. prosinca 2009. startala prva 4G živa mreža (Ericsson i TeliaSonera), a u Hrvatskoj je 4G s radom započeo tek 23. ožujka 2012. U to vrijeme nije bilo 4G uređaja dostupnih na našem tržištu.

blank
Samsung S10 5G

blank

Samsung S10 5G smo uzeli u ruke na posebnom Samsungovom događanju na kojem smo u Barceloni bili jedini iz Hrvatske, ali u opcijama nema 5G-a (jasno, jer nema niti 5G signala)

4G kod nas u Hrvatskoj niti danas nije zaživio u pravoj mjeri pa mnogi i dalje koriste 3G postavku mreže jer na taj način imaju dugotrajniju bateriju – problem je što sve bazne stanice nemaju na sebi 4G podršku pa nema smisla spajati se na neku udaljenu od koje na mobitelu imaju 1-2 crtice signala. S time se, znamo smanjuje i trajanje baterije jer se mobitel mora dobrano napregnuti dok dobaci signal do te udaljene (4G) bazne stanice. Inače, 4G odnosno LTE (Long Term Evolution) po prvi sam put vidio na 3GSM kongresu u francuskom Cannesu 2004. godine, ako se dobro sjećam, ali već 2001. godine počelo se s razvojem. Privukla me je na štand Ericssona skraćenica LTE, otišao sam vidjeti o čemu se radi, a gospoda su mi objasnila da je to najava nove generacije mobilne telefonije. Dakle, u vrijeme kad su se 3G mreže tek gradile, već su počela istraživanja sljedeće generacije.

Što zaključujemo? Od predstavljanja pa do pune komercijalne primjene nove mobilne generacije, pa i prvog mobitela na svijetu, potrebno je barem jedno desetljeće. O 5G se govori već nekoliko godina, testira se mreža, pa iako su stigli prvi 5G mobiteli, očigledno je da ćemo ih moći na toj istoj 5G mreži koristiti tek kroz više godina. Bit će to, realno je za očekivati, tek oko 2025. godine. Naravno, mobilni operatori će i ranije, već od ove 2019. godine, na nekoliko baznih stanica podržati novu generaciju, moći će se s time pohvaliti kao i s brzinama, ali brzine će i dalje sporo napredovati.

blank

I LG svojeg konja za 5G utrku ima – LG V50 ThinQ 5G

Sa svakom novom generacijom mobilne telefonije proizvođači hardvera i mobilni operatori uvijek se pohvale za koliko će se minuta moći skinuti jedan cijeli glazbeni CD album, jedan cijeli DVD film ili pak film u bilo kojem formatu. Ali, uvijek korisnike čeka drugačija stvarnost: na novoj mobilnoj mreži mjeri se protočnost ili brzina prijenosa podataka sa starim medijem ili veličinom neke datoteke. A nove se generacije mobilne telefonije predstavljaju kako bi novi formati mogli prolaziti prema našim mobilnim uređajima.

Kakav je smisao reći da su za skidanje jednog filma preko 5G mreže potrebne tri sekunde, a istovremeno čekamo 4K i 8K formate da zažive. Dakle, internet će nam uvijek biti spor u prosjeku, uvijek će se ljudi buniti jer će samo jedna mala grupica korisnika imati velike brzine prijenosa podataka dok će svih „99 zarez nešto posto“ i dalje čekati; kao i dok smo koristili dial-up. Samo što danas više nema telefonskih dvojnika pa ne moramo lupati po našem fiksnom telefonu kako bismo susjeda s kojim dijelimo istu fiksnu liniju upozorili da se makne s telefona jer želimo u 11 sati navečer pogledati što ima novoga na news grupama ili posjetiti neku web stranicu. Ili barem provjeriti email.

Realnost je da će 5G do kraja ove 2019. godine krenuti s komercijalnim radom na 21 tržištu u svijetu (procjena od GSMA), ali zaživjet će u pravom smislu riječi tek za 5-6 godina. A tada ćemo već pričati o 6G mrežama. Nemojte očekivati da će se 2G mreže u Hrvatskoj tako skoro ugasiti jer i dan-danas više od 100.000 korisnika koristi upravo 2G mobitel poput Nokije 3310 u svojim rukama. Znam da ćete reći kako vaši prijatelji imaju moderne pametne telefone, ali to je samo zato što ste u takvom okruženju ili pak samo zato što smo postali generacija spuštenih glava te ne vidimo malo dalje. Više od 100.000 2G korisnika je službeni podatak. A mi bismo htjeli 5G! Jedina realnost s brojkom 5 iz Barcelone je mobitel Nokia 9 PureView koji ima 5 kamera. Ajde, barem nešto, jer smo i u to dugo vremena sumnjali da bi se moglo pojaviti u stvarnosti.

blank

5G mreže u svijetu do 2025. mogle bi dostići 1,4 milijardi korisnika, procjenjuje GSMA