Prije 20 godina s radom je počeo A1 Hrvatska (Vipnet)

Tomislav Makar

1. srpnja 1999. godine u Hrvatskoj je s radom počeo drugi mobilni operator Vipnet (danas A1 Hrvatska). Upravo obilježavaju odličnih 20 godina rada mreže s predbrojem 091 koja je donijela mnoge inovacije na hrvatsko tržište

blank
20 godina pratimo Vipnet (A1 Hrvatska), a na fotografiji možete vidjeti i kako je obznanjen početak rada 091 mreže

Sjećamo se sredine 1999. godine i iščekivanja početka rada nove mobilne mreže 091 koja je trebala donijeti niže cijene telefoniranja, ali i povoljnije cijene mobitela. U to doba moderni mobiteli bili su Ericsson A1018, Alcatel OneTouch Easy, Nokia 5110, Samsung SGH-600, Siemens S25 s ekranom s četiri boje. Nismo imali prepaid uslugu, praktički smo tek dobili SMS poruke, a na internet se išlo puževom brzinom od maksimalnih 9600 kb/s. Internet se naplaćivao prema vremenu provedenom u online surfanju.

Pogledajte kako je Dnevnik HTV-a najavio pokretanje nove mobilne mreže Vip:

1. srpnja 1999. godine nova mobilna 091 mreža Vip krenula je s radom za prve pretplatnike, a dva mjeseca kasnije stigla je i prepaid usluga na bonove Vipme. Ah, kakva je to bila revolucija, veća i od upravo očekivanog 5G! Niste se morali vezati ugovorom, plaćati skupu pretplatu, niti donijeti dokaz o plaćenom porezu na mobitel kupljen u inozemstvu, nakon dobivene dozvole. SMS poruke su se mogle primati i bez pretplate na SMS, što je tadašnji Cronet naplaćivao kao dodatnu uslugu. Da, nismo mogli primiti SMS poruku, ako nismo platili dodatnu pretplatu od 24 kune. Mogli smo u bilo koje doba dana ili noći nazvati Vip službu za korisnike, što je također bila novost.

I ne samo to, ako ste na mobitelu željeli vidjeti tko vas zove, ta se usluga u Cronetu naplaćivala oko 44 kune. Sve je to u povijest poslao Vip, koji od 1. listopada 2018. godine na hrvatskom tržištu posluje pod nazivom A1 Hrvatska. Puno se toga od tada dogodilo, a za mnoge tadašnje tehnologije i novosti zaslužni su bili upravo domaći ljudi iz Vipa: SMS parking 2001. godine, MMS poruke 2002. godine, a GPRS usluga iz 2001. godine na Motoroli Timeport 260 (ubrzo i Ericssonu R520 i Siemensu S45) omogućila je da se pristup internetu naplaćuje samo prema prenesenoj količini podataka, a ne vremenu provedenom online.

A1 Vipnet

Tadašnji Vipnet je među prvima u svijetu ponudio MMS u roamingu, što znači da su se MMS poruke (sa slikama, animacijama i dugačkim tekstom) mogle primiti i izvan svoje zemlje. MMS je ipak bio preskup, koštao je 3,64 kune i u biti nije previše zaživio. Tek su WhatsApp i Viber širokim masama omogućili ono što je trebao MMS. Ali, bio je poseban doživljaj u travnju 2002. s tadašnjim Sony Ericssonom T68i i priključenom kamerom u VGA rezoluciji poslati nekome fotografiju s mobitela. Da, s mobitela. Bilo je to pravo svjetsko čudo.

Uslijedilo je još puno noviteta na hrvatskom tržištu, nakon GPRS-a odnosno 2.5G iz 2001. uz cca 54 kb/s, UMTS 3G-a s brzinama od 384 kb/s već dvije godine kasnije (2003.), 2007. godine HSDPA brzinom do 7,2 Mb/s. 2010. godine uz Dual Carrier HSPA postižu se brzine do 42 Mb/s. Tomato je startao s radom 20. lipnja 2006. godine.

Homebox je stigao 2008, a Vip Auto nadzor 2009. godine. U 2011. godini Vipnet počinje nuditi mobilne, fiksne i TV usluge. U 2012. godini stiže LTE odnosno 4G. U 2015. godini postaju prvi mobilni operator koji nudi 4G/LTE (Long Term Evolution) svojim korisnicima na hrvatskom tržištu. U 2018. u 091 mreži demonstriraju brzine prijenosa podataka od čak 20 Gb/s čime počinje prelazak na 5G.

blank
Tomislav Makar

Digitalno doba počinje u 2018. godini te od 1. listopada starta novi naziv A1 na ekranima korisničkih mobitela, a u međuvremenu su se okitili i nagradom za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj (neovisni test P3 iz svibnja 2019.) – osvojili su 946 od mogućih 1000 bodova. Danas je A1 signal dostupan do 99 posto populacije Hrvatske, a s 4G signalom pokrili su 98 posto populacije. Milijun korisnika koristi brzine prijenosa podataka u downloadu do 1,35 Gb/s preko 4G Advanced Pro. Super brzi internet preko fiksne mreže dostupan je do 530.000 kućanstava u Hrvatskoj. Prije samo nekoliko dana brzina veća od 1 Gb/s i latencija (kašnjenje) od samo 6 ms postignuti su u živoj 5G A1 mreži.

Jiri Dvorjancansky_Tomislav Makar_Dubravka Stefanac Vinovrski
Jiri Dvorjančansky, Tomislav Makar i Dubravka Štefanac Vinovrški

Certifikat P3 Best in Test rezultat je visokih ulaganja u modernizaciju i kvalitetu mreže te snažnih i kontinuiranih investicija prema uvođenju 5G tehnologije u Hrvatskoj. Cilj je stvoriti sustav najviše kvalitete i spremnosti za mrežu pete generacije koja će Hrvatskoj donijeti jednaku povezivost u svim dijelovima zemlje.
Želimo da korisnici u ruralnim imaju iste uvjete kao i oni u urbanim dijelovima, da su im dostupne najnovije digitalne i telekomunikacijske tehnologije, kao i kvalitetnije obrazovanje za sve buduće generacije koje će biti nositelj daljnjeg napretka Hrvatske“, rekao je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska, zaključivši kako će A1 Hrvatska i u narednim godinama nastaviti donositi nova rješenja za korisnike i voditi ih kroz novo digitalno doba. Jednako tako, i dalje će biti pouzdan partner u digitalnoj transformaciji hrvatskog društva, kao i odgovoran član u zajednici.

Pročitajte cjelokupnu povijest i razvoj hrvatskih mobilnih mreža