Istražili smo: hoće li doći do ograničenja pristupa internetu u Hrvatskoj?

blank

Koliko su mreže telekom operatora A1 Hrvatska, Hrvatskog Telekoma i Tele2 opterećene situacijom s koronavirusom? Spremaju li se ograničenja? Trebamo li strahovati?

Kada ulice opuste, kad nije preporučeno ili dopušteno kretanje, inženjeri telekom operatora su aktivni kako bi mreže i dalje radile, kako bismo svi ostali povezani i brinuli se jedni o drugima.

Uz kisik, telekomunikacije su danas neizostavan element života te su jedan od ključnih strateških sektora nužnih za funkcioniranje društva. Zamislite život u današnjim izvanrednim okolnostima izazvanima epidemijom koronavirusa bez internetske veze. Zamislite u vašoj ruci mobitel Nokia 3310. Ne ide baš, jel tako? Vjerojatno ne bi bilo niti ugodnog rada od kuće, niti škole na daljinu. Sjećate li se Uskrsa, Božića i Nove godine prije 15 do 20 godina? Poslati SMS poruku i uspostaviti poziv u to vrijeme nije bilo baš uvijek moguće.

blank

Sad kad smo se vratili u sadašnjost, kada internet radi bez ikakvog prekida, razmišljate li o mogućim redukcijama, kao što se znaju dogoditi redukcije vode na nekim našim otocima u ljetnim mjesecima? Kako se to ne bi dogodilo, telekomunikacijski operatori daju maksimum na omogućavanju komunikacije, ali istovremeno imajući na umu i zdravstvenu sigurnost zaposlenika u postojećoj epidemiološkoj situaciji u državi.

Tijekom ožujka svojim su korisnicima domaći telekom operatori omogućili besplatne gigabajte podatkovnog prometa te besplatno gledanje većeg broja televizijskih kanala kao i druge usluge koje se dodatno naplaćuju. Podsjećamo što je sve (bilo) besplatno u mrežama A1 Hrvatska, Tele2, Bonbon, Tomato i Hrvatski Telekom dok traje izolacija zbog koronavirusa.

blank

Statistika pokazuje da je govorni promet u hrvatskim mobilnim mrežama tijekom prvog tjedna rada od kuće konstantno rastao te je na kraju tjedna dosegnuo porast od 60 posto. No, u nedjelju ujutro, neposredno nakon potresa u Zagrebu, oboreni su svi rekordi opterećenja jer se govorni promet više nego udvostručio, saznajemo od Ericsson Nikola Tesla koji je usprkos svim tim opterećenjima, uz pravodobnu reakciju, osigurao stabilnost i operativnost sustava koje u Hrvatskoj održavaju.

U situaciji ograničenog kretanja građana telekomunikacije omogućuju ne samo hitnu komunikaciju nego i koliko-toliko normalan način života. Istovremeno, razmišljamo li o resursima, ponašamo li se rastrošno? Može li sustav u konačnici izdržati tolike gigabajte, a znamo da neki korisnici tijekom samo jednog dana potroše desetak gigabajta? Što mislite, koja je vrsta komunikacije drastično porasla – telefoniranje ili podatkovni promet? Postavili smo puno pitanja, a odgovore smo potražili u Tele2, Hrvatskom Telekomu i Tele2 kojima se zahvaljujemo na trudu u ovoj izvanrednoj situaciji.

Tele2

Kroz svakodnevne analize primjetno je povećanje dnevnog podatkovnog prometa jer se veliki broj Tele2 korisnika nalazi u svojim domovima ili i radi od kuće. Promet za glasovne usluge je posljednjih tjedana tek nešto viši od uobičajenog za ljetne mjesece iako je on svoj vršni moment imao nakon potresa u Zagrebu i okolici, kada je značajno premašio promet kojeg bilježe za Novu godinu.

blank

U Tele2 smatraju da telekomunikacije moraju ispuniti svrhu jedinog preostalog načina za društvene i poslovne kontakte, a naročito za hitne slučajeve. U skladu s time, ne razmatraju nikakva ograničenja već se njihovi stručnjaci pripremaju i za daljnje povećanje kapaciteta na svim ključnim točkama Tele2 mreže. Nastavit će usmjeravati sve svoje postojeće resurse kako bi korisnicima omogućili komunikaciju, kao jednu od nužnih potreba u modernom društvu i u okolnostima kada su privatne i poslovne potrebe maksimalno usmjerene na tehnološka rješenja.

Kada je riječ o podatkovnom i glasovnom prometu, trenutna opterećenost Tele2 mreže je na visokoj razini, ali kapacitet je još uvijek dovoljan za postojeće potrebe korisnika. Bitno je naglasiti da Tele2 uvijek planira i nadograđuje kapacitete mreže temeljem podataka o količini prometa kada je mreža pod najvećim opterećenjem (engl. peak traffic), a ne prema podacima o prosječnom prometu u mreži.

blank

Zato sada i dalje osiguravaju propusnost mreže u skladu s predviđenim potrebama za volumenom prometa te osiguravaju očekivanu razinu kvalitete usluge svojim korisnicima. Bez obzira na izvanredne okolnosti i neočekivane promjene koje utječu na poslovno okruženje, Tele2 pažljivo prati utjecaj društvene situacije na mrežne kapacitete. Stoga sve odluke donose radi dugoročnog osiguranja stabilnosti mreže kako bi korisnici imali neometanu komunikaciju.

Zahvaljujući aplikaciji Moj Tele2 korisnici već od ranije mogu obaviti sve što im je potrebno bez potrebe za izlaskom iz svojih domova. Primjerice, mogu aktivirati dodatne pakete, uključujući i besplatne gigabajte koje im je Tele2 omogućio zbog izvanredne situacije, nakon što potroše promet iz svog postojećeg paketa. Također mogu, između ostalog, platiti račune preuzimanjem podataka za uplatu i plaćanjem internetskim bankarstvom ili skeniranjem koda s računa putem svoje m-banking aplikacije, preuzeti PDF računa te kupiti bon kreditnom karticom ili putem Tele2 računa sebi ili nekom drugom.

Kada je riječ o dosadašnjoj potrošnji u 2019. godini, kroz mobilnu mrežu Tele2 prolazilo je najviše gigabajta podatkovnog prometa u Hrvatskoj. Naime, izvještaj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) za treće tromjesečje 2019. godine pokazuje da je u svim mobilnim mrežama ukupno prošlo 102,3 milijuna gigabajta prometa. Upravo je Tele2 mreža u tom razdoblju zabilježila oko 40 posto od ukupnog podatkovnog prometa svih operatora u pokretnim mrežama, što ga je utvrdio HAKOM u svojem izvješću.

Tele2 kao da se pripremao za izvanrednu situaciju zbog koronavirusa – u 2019. godini investirali su 166 milijuna kuna odnosno 80 posto više u odnosu na 2018. godinu. Najveći dio ulaganja odnosi se na nadogradnju mrežne infrastrukture na 4G+ standard.

A1 Hrvatska

A1 Hrvatska, zbog situacije s koronavirusom, bilježi znatno povećanje internetskog prometa na fiksnim i mobilnim mrežama, čak i 50% više. Potpuno se promijenio prometni model i način na koji se korisnici služe mrežom. Do sada je najveći promet bio u večernjim satima i vikendom, a od sada su korisnici na internetu tijekom cijelog dana što se poklapa s radom od kuće i online nastavom. U večernjim satima je povećano korištenje interneta primarno za zabavu odnosno za streaming servise i gaming.

Velik broj korisnika gleda uživo i na zahtjev HRT3 i SPTV kanale zbog prikazivanja školskog sadržaja, ali i dječje kanale koje je A1 Hrvatska besplatno omogućila svim TV korisnicima još od ponedjeljka, 16. ožujka.

blank

Povećani broj korisnika i prometa prihvaćen je u A1 mrežama bez problema uključujući i dostupnost glasovne usluge. U kriznim su situacijama glasovna usluga i njezino funkcioniranje najveći prioritet. Tehnički eksperti konstantno nadgledaju mrežne kapacitete i spremni su reagirati u slučaju izvanrednog prometa ili drugih poteškoća, pogotovo u podršci kritičnoj nacionalnoj infrastrukturi kao što je zdravstveni sustav i drugi javni servisi.

Iako je nakon potresa u Zagrebu zabilježeno višestruko povećanje glasovnog prometa, A1 mobilna mreža je ostala stabilna. Nisu imali poteškoća i kvaliteta pružanja usluge nije narušena. Podatkovna usluga je zadržala svoju stabilnost i spremna je za dodatne korisnike te povećanje prometa na mrežnoj razini, a za slučajeve pojedinačnih problema s kapacitetima, spremni su za pravodobnu reakciju i proširenja.

Za tu svrhu A1 Hrvatska koristi naprednu big data analitiku i prediktivne algoritme bazirane na strojnom učenju kako bi proširenja napravili prije nego korisnici osjete ikakvu degradaciju. Upravo zbog ovakvog pristupa, u kojem kombiniraju tehničke kompetencije i machine learning, prepoznati su i prestižnim P3 certifikatom za najbolju mobilnu i fiksnu mrežu.

blank

Korisnici mogu sve interakcije s kompanijom obaviti digitalno na webu www.a1.hr i u aplikaciji Moj A1. Oni su to i prepoznali pa uz aktivaciju besplatnog podatkovnog prometa, kojeg su osigurali svim privatnim i poslovnim korisnicima, aplikacija bilježi gotovo dvostruki promet od uobičajenog.

U ovoj izvanrednoj situaciji nužno je odgovorno i racionalno ponašanje u svakom pogledu, pa tako i pri korištenju telekomunikacijskih usluga. Kako bi dodatno izašli u susret korisnicima otvorena je posebna web stranica www.a1.hr/covid-19 na kojoj mogu pronaći sve informacije o A1 mreži, što sve rade za korisnike i za zaposlenike te korisne upute kako na primjer plaćati račune, aktivirati opcije, kupiti bon, rješavati poteškoće na A1 digitalnim kanalima – www.a1.hr i Moj A1 aplikaciji.

Hrvatski Telekom

Hrvatski Telekom je u potpunosti posvećen osiguravanju povezanosti svojih korisnika te poduzima sve kako bi svojom komunikacijskom infrastrukturom osigurao da povezivanje i telekomunikacijska mreža djeluju punim kapacitetom, na pouzdan i stabilan način, kao i do sada.

U ovom trenutku povećanje telekomunikacijskog prometa u HT-ovoj mreži je 20 do 25 posto, od početka krize uzrokovane COVID-19 bolešću. Mreža je dimenzionirana da može podnijeti značajno veće povećanje telekomunikacijskog prometa od onoga koje je danas prisutno. Također, ne vide nikakvo smanjenje kvalitete telekomunikacijskih usluga na razini krajnjih korisnika.

blank

U svakom slučaju preporučuju veće korištenje fiksnih usluga pristupu internetu koje su puno manje ovisne o povećanju telekomunikacijskog prometa. Aktivno, na dnevnoj razini, prate sva kretanja u mreži i po potrebi poduzimaju potrebne aktivnosti. Organizacijski i materijalno, po pitanju rezervne opreme, spremni su brzo reagirati na sve pa i na najteže izazove, poput onog kojeg su imali s tehničkim prostorima u Draškovićevoj ulici u Zagrebu, uslijed potresa snage 5,5 stupnjeva po Richteru koji se u Zagrebu dogodio u nedjelju 22. ožujka u 6:24 sati.

Kao kompanija, poduzeli su sve kako bi omogućili kontinuirani rad i pružanje usluga korisnicima. Kako bi olakšali izazove u kontinuiranom djelovanju HT-ovog Kontaktnog centra, apeliraju i na korisnike da instaliraju i koriste aplikaciju Moj Telekom koja im omogućava brojne pogodnosti:
• pratiti troškove, pregledati plaćene i pristigle računa te brzo i jednostavno plaćati bez naknade
• doplaćivati bonove sebi i drugima, direktno iz imenika ili ponoviti prethodnu nadoplatu
• pratiti potrošnju opcija, interneta, minuta
• prijavljivati smetnje, pratiti status rješavanja
• pratiti aktivaciju usluga te promjenu paketa i tarifa
• aktivirati i deaktivirati opcije te aktivirati 1 GB besplatno svaki mjesec iznova.

Bonbon

Bonbon je dio Hrvatskog Telekoma te je u potpunosti posvećen osiguravanju povezanosti s korisnicima. Poduzeli su sve kako bi omogućili kontinuirani rad podrške korisnicima. S obzirom na nastalu situaciju, agenti rade od kuće, a novo radno vrijeme podrške je od 6 do 22 sata. Bonbon korisnici su već naviknuti na korištenje digitalnih kanala za upite – putem maila, Facebooka, Instagrama, Twittera i WhatsAppa.

Apeliraju na korisnike da instaliraju i koriste bonbon mobilnu aplikaciju koja im omogućava brojne funkcionalnosti:
• pratiti stanje jedinica razgovora, SMS-a, interneta te stanje računa
• nadoplatiti bon sebi i drugima
• aktivirati/deaktivirati pakete
• pregledati plaćene i pristigle račune
• poslati 20 besplatnih poruka.