Što je sve besplatno dok traje izolacija zbog koronavirusa?

Mohamed Hassan, Pixabay
Mohamed Hassan, Pixabay

Telekom operatori svojim korisnicima tijekom epidemije koronavirusa olakšavaju rad od kuće, praćenje školske nastave, ali daju i više zabave putem malih, srednjih i velikih ekrana. Donosimo popis svih besplatno dostupnih sadržaja

Bonbon

Dok traje epidemija koronavirusa (odnosno COVID-19 pandemija u svijetu) Bonbon svojim korisnicima daruje dodatna 2 GB podatkovnog prometa. Provjeru stanja dodatnih giga možete obaviti slanjem SMS poruke “Stanje” na 13977.

Vijest za školarce: dok se nastava održava na daljinu, Bonbon osigurava pristup programu “Škola za život” bez trošenja podatkovnog prometa iz tarife ili dodatnih podatkovnih opcija.

Optima Telekom

Kako bi svojim OptiTV korisnicima olakšali vrijeme koje će provesti kod kuće dok traje izvanredno stanje u Hrvatskoj Optima Telekom u suradnji s CineStarom TV-om omogućuje gledanje filmskih sadržaja na CineStar TV Premiere 1 i 2 kanalima te CineStar TV Fantasy kanalu bez naknade do kraja travnja 2020.

Početkom ožujka 2020. Osnovnom OptiTV paketu pridodana su dva nova TV kanala RTL Adria i M1 Gold koji će svojim atraktivnim sadržajem zadovoljiti mnoge ukuse. Na oba ova kanala iz Osnovnog paketa uključene su dodatne funkcionalnosti poput Snimalice, pauze i premotavanja. Svi OptiTV korisnici već imaju uključenu besplatnu Snimalicu u svojim paketima, a kapacitet će se u narednom razdoblju dodatno proširiti, bez naknade za korisnike.

Svim korisnicima ljubiteljima filma omogućit će u narednom razdoblju besplatne filmove u videoteci i to 10 naslova svaki tjedan.

Kompletan sadržaj na HRT 3 i Sportskoj televiziji, na kojima učenici prate nastavu, može se snimati, premotavati, pauzirati i gledati do 3 dana unatrag. Na taj način je svim učenicima olakšan novi vid učenja.

A1 Hrvatska

A1 Hrvatska daje podršku roditeljima i odgojno-obrazovnim ustanovama nastavno na odluku Vlade Republike Hrvatske o prekidu rada vrtića, osnovnih i srednjih škola na dva tjedna, a u sklopu mjera suzbijanja širenja zaraze koronavirusom. A1 Hrvatska će svim korisnicima TV usluge od ponedjeljaka 16. ožujka 2020. besplatno omogućiti sve kanale namijenjene djeci.

14 dječjih kanala iz Osnovnog, Proširenog i Dječjeg paketa nude raznovrsne zabavne i obrazovne sadržaje namijenjene svim uzrastima. Većina kanala je potpuno lokalizirana na hrvatski, a dodatno su dostupni kanali i na francuskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Popis tv kanala: Baby TV, Nick Jr. (eng.) Pickaboo, Duck TV, JimJam, TIJI, KiKa, Vavoom, Nickelodeon, RTL Kockica, Mini TV, CartoonNetwork, Boomerang i Nick Jr. (hrv.).

Kako bi roditeljima, odgajateljima i nastavnicima olakšali razdoblje bez rada vrtića i škola, svim korisnicima TV usluge od ponedjeljka će automatski biti dostupan i Da Vinci Learning, jedan od najboljih svjetskih edukativnih TV kanala.

Također, u A1 Videoteci je dostupna Video učionica namijenjena učenicima za učenje i ponavljanje nastavnog sadržaja. Sastoji od video lekcija za sva četiri razreda srednjih škola koje prate gimnazijski program matematike.

A1 Hrvatska aktivno prati događaje i razvoj situacije s koronavirusom te poduzima sve preventivne mjere kako bi zaštitila svoje zaposlenike i korisnike. Kao digitalna kompanija koja razvija i nudi digitalne usluge podsjećamo korisnike da su sve relevantne informacije o uslugama dostupne na www.a1.hr ili pozivom na Službu za korisnike 0800 091 091.

Također, korisnici mogu aktivirati dodatne usluge, platiti račun, provjeriti status svojih zahtjeva ili riješiti poteškoće uz pomoć Digitalnog tehničara kroz Moj A1 aplikaciju. Kao najbolja mobilna i fiksna mreža prema neovisnom, međunarodnom P3 mjerenju, A1 Hrvatska želi svojim korisnicima pomoći da što lakše i jednostavnije prođu kroz trenutačno razdoblje.

Od utorka 17. ožujka 2020. privatni pretplatnici, korisnici na bonove, mali, srednji i veliki poslovni
korisnici dobit će besplatan podatkovni promet kako bi sigurno ostali povezani s obitelji, prijateljima i kolegama, radili na daljinu ili pratili sadržaje na internetu.

Mobilni privatni pretplatnici mogu od utorka u Moj A1 aplikaciji aktivirati besplatnih 20 GB prometa na 7 dana dok korisnici na bonove dobivaju 5 GB prometa na 5 dana.

Tomato korisnici na pretplatu i bonove imaju besplatnu flat opciju na 5 dana.

Svi poslovni korisnici također dobivaju dodatnih, besplatnih 20 GB prometa na 7 dana po svim mobilnim linijama uz aktivaciju putem Moj A1 aplikacije od utorka. Osim dodatnog prometa omogućit će im se besplatno korištenje video konferencijskog sustava Eyeson do 30. lipnja. U suradnji s Microsoftom svim A1 poslovnim korisnicima osigurano je besplatno korištenje platforme za kolaboraciju i komunikaciju MS Teams do kraja 2020. godine.

Hrvatski Telekom

Hrvatski Telekom svim privatnim i poslovnim pretplatnicima mobilnih usluga počevši od ponedjeljka 16. ožujka 2020. omogućuje 15 GB prometa u narednih 30 dana, a korisnicima na bonove (Simpa i bonbon) dodatnih 2 GB.

Smatrajući kako je bitno biti stalno povezan, svim poslovnim korisnicima već su omogućili dodatnih 50 GB prometa kako bi im i u predstojećem razdoblju olakšali rad od kuće. Svi korisnici će dobiti SMS obavijest u trenutku aktivacije dodatnih gigabajta.

Za školarce, u vrijeme dok se nastava bude održava na daljinu, osigurali su besplatan pristup programu „Škola za život”.

U MAXtv Videoteci dostupna je usluga instrukcije.hr koja je odlična pomoć u savladavanju gradiva iz matematike za osnovnu i srednju školu. Sve video instrukcije su napravljene po programu školskog kurikuluma i svaki školarac kod kuće može vježbati i naučiti kako rješavati zadatke iz matematike različitih razina. Na svim HRT programima uključena je Snimalica.

MAXtv korisnicima omogućeno je gledanje sljedećih dodatnih MAXtv paketa bez naknade do 1. travnja 2020., a po potrebi i dulje:
• RTL, RTL Premium i Nova TV pakete u HD kvaliteti
• MAX Arena paket
• Pickbox NOW videopaket.

Iskon

Iskon od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine korisnicima njihovih usluga omogućuje nekoliko benefita.

Svim korisnicima Iskon.Mobile tarife aktivirat će se 15 GB prometa besplatno.
Pristup televizijskim programima nastave na daljinu putem mobitela bit će besplatan (tzv. zero rate).

blank

Televizijski kanali HRT3 i Sportska televizija bit će svim Iskon.TV korisnicima od ponedjeljka dostupni za gledanje u sljedećih sedam dana od emitira – Snimalica 7 dana omogućit će djeci uspješno praćenje nastave bilo kad tijekom dana i po potrebi pregledavanje nastavnog tv gradiva.

Trebate li aktivirati neku od Iskonovih usluga, od sljedećeg tjedna počevši od ponedjeljka 16. ožujka 2020. reducirane su sve potrebe za dolaskom korisnika u prijemne urede Iskona u Hrvatskoj, radi zaštite zdravlja. Sva se komunikacija usmjerava na digitalne kanale kroz koje se mogu uspješno obraditi svi zahtjevi.

Tele2

Svim učenicima koji koriste Tele2 mrežu, bez obzira radi li se o korisnicima na bonove, pretplatnicima ili korisnicima pokućnog interneta, od 16. ožujka 2020. godine sve dok traje organizacija nastave na daljinu uslijed koronavirusa u Hrvatskoj omogućava se besplatan podatkovni promet za korištenje edukativnih sadržaja u sklopu CARNetove mreže za školu na daljinu.

Do sada su te sadržaje besplatno koristili samo učenici u sklopu obrazovne reforme Škola za život, a sada besplatan pristup preko Tele2 mobilne mreže imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj s elektroničkim identitetom u CARNetovom sustavu AAI@EduHr.

Tele2 je također, u sklopu priprema Ministarstva znanosti i obrazovanja za održavanje nastave na daljinu, u redovitom kontaktu s Ministarstvom radi dogovora oko osiguravanja određenog broja dodatnih SIM kartica i njihovog prioritetnog redoslijeda dodjeljivanja. Iako je količina raspoloživih SIM kartica u ovom trenutku ograničena, Tele2 će, kao i do sada, nastojati podržati nadležno Ministarstvo, u skladu s mogućnostima u ovoj izvanrednoj situaciji.

Naime, Tele2 podržava Ministarstvo od prvog dana provođenja obrazovne reforme Škola za život i učenicima koji su odabrali Tele2 kao svog operatora, kontinuirano od 2018. godine omogućava besplatne gigabajte mjesečnog podatkovnog prometa kao i besplatan pristup internetskim stranicama s obrazovnim sadržajem izdavačkih kuća koje sudjeluju u obrazovnoj reformi i koje su predmetni sadržaj stavile na za to predviđene stranice u sklopu Škole za život.

Informacije o koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19

Broj oboljelih od koronavirusa COVID-19 u Hrvatskoj, Europi i svijetu na dan 17. ožujka 2020:

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 180.159
Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 7103
Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK – izvor ECDC): 61.098
Broj umrlih u Europi (EU/EEA i UK) : 2740
Broj oboljelih u Hrvatskoj: 65
Broj umrlih u Hrvatskoj: 0

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 65 oboljelih osoba s COVID-19 bolesti. Oboljeli su registrirani u sljedećim županijama: Grad Zagreb, Primorsko goranska, Osječko baranjska, Istarska, Sisačko moslavačka, Varaždinska, Zagrebačka, Krapinsko-zagorska te Karlovačka. Većina potvrđenih slučajeva zarazila se u inozemstvu (Italija, Njemačka, Austrija, Švicarska, Francuska, Rumunjska, Španjolska), a ostali su njihovi bliski i uglavnom obiteljski kontakti. Troje oboljelih se oporavilo.

Od ostalih zemalja svijeta ističemo broj oboljelih u Kini (81.130), Južnoj Koreji (8320), Iranu (14.991), Japanu (824), Maleziji (553), Kataru (439), Singapuru (243) i Bahreinu (221).