Kinesko tržište pametnih telefona: tko su vladari?

blank

Vivo je bio najuspješniji, a Huawei najmanje uspješan u prodaji pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine

Kinesko tržište pametnih telefona bilježi najmanju prodaju u drugom tromjesečju, računajući od 2012. godine. Prodaja pametnih telefona u Kini pala je za 13% u Q2 i 6% YoY u drugom tromjesečju 2021. Ukupno je isporučeno 75 milijuna telefona.

Brand vivo je predvodio tržišta u drugom tromjesečju 2021. godine osvojivši 23% udjela, a slijede ga OPPO (21%) i Xiaomi (17%). Xiaomi je bio najbrže rastući OEM proizvođač (70% YoY) u Kini, a slijede ga Apple (43%) i OPPO (37%).

Ukupna potražnja za pametnim telefonima ostaje slaba jer ostali proizvođači ne mogu odmah popuniti prazninu koju je ostavio Huawei. Huawei je snažan brand u Kini i mnogi njegovi korisnici i dalje zadržavaju svoje Huawei uređaje umjesto da pređu na druge marke. Osim toga, kinesko tržište pametnih telefona prilično je zrelo, gdje potražnja uglavnom dolazi iz potreba zamjene.

Tržište je doživjelo promjenu nakon američke zabrane Huaweija. Nekadašnji lider na tržištu Huawei zabilježio je pad svog udjela na 10% u drugom tromjesečju 2021., s 32% u drugom tromjesečju 2020.

Brandovi vivo i OPPO sada vode s 23% odnosno 21% udjela, a slijede ga Xiaomi i Apple. Svi vodeći proizvođači originalne opreme (OEM) imali su koristi od Huaweijevog pada i povećali su svoj tržišni udio. Brand realme je također nastavio svoj rast u Kini, prvi put premašivši milijun prodanih jedinica. Xiaomi je bio najbrže rastući ključni OEM proizvođač tijekom tromjesečja.

blank

Counterpoint očekuje da će kinesko tržište pametnih telefona doživjeti daljnje promjene u trećem tromjesečju i postati konkurentnije s brzim oporavkom Honora. Nakon obnove partnerstva s dobavljačima i osiguranja komponenti, prodaja Honora počela se poboljšavati. Njegov je tržišni udio u lipnju iznosio 8,4% u odnosu na 5,1% u siječnju.

Potaknuto promocijama tijekom festivala e-trgovine 618, kinesko se tržište u lipnju oporavilo od pada u travnju i svibnju.