Novi Audi A3 Sedan može se otključati i zaključati putem Android smartphonea

blank

Novi Audi A3 Sedan 2020 s digitalnim kokpitom i ekranom osjetljivim na dodir, uz naglasak na produženoj bočnoj liniji, dolazi i sa zanimljivim mogućnostima već u osnovnoj opremi

Tri stvari koje su odmah uočljive na novom Audiju A3 Sedan (limuzinska, produžena izvedba) su digitalni kokpit i ekran osjetljiv na dodir koji dolaze kao standard već u osnovnoj opremi, ali i mnoštvo različitih usluga povezivosti.

I dok će neke zanimati što donose TDI i TFSI motori s visokom učinkovitošću i snažnim performansama, nas zanima što druga generacija Audija A3 Sedan s produženom bočnom linijom i krovom u coupe stilu donosi što se tiče novih tehnologija.

Kompaktni automobil s četvora vrata je sve više digitalan, omogućuje povezivost s različitim uređajima, od infotainmenta (zabave) do sustava pomoći u vožnji. U prodaji će se Audijeva limuzina naći početkom ljeta 2020, a novi je model u usporedbi s prethodnikom duži za 4 centimetra (4,5 metara) dok je međuosovinski razmak ostao nepromijenjen. Povećana je širina vozila za 2 centimetra (na 1,82 metra), a povećana je i visina za 1 centimetar, na 1,43 metra. Spomenimo i 425 litara prtljažnika, što je ostalo isto kao i na prethodniku dok će vozač imati dva centimetra više za glavu zahvaljujući nižoj poziciji sjedala.

blank
Audi A3 Sedan u Manhattan gray (sivoj) boji

Kokpit je u potpunosti usmjeren na vozača – instrumentna ploča sa središnjim 10,1-inčnim ekranom MMI dodirnim ekranom blago je zakrenuta te nudi intuitivan pristup. Ispred vozača se nalaze virtualni, digitalni instrumenti na ekranu dijagonale od 10,25 inča, što je standardno dostupno pri kupnji već od osnovnog modela.

Opcijski se može nadoplatiti ekran s dijagonalom od 12,3 inča (Audi virtual cockpit plus), uz tri različita načina prikaza informacija, uključujući i sportsku grafiku s nagnutim znamenkama i posebno dinamičnim izgledom. Okretomjer i brzinomjer prikazani su u obliku dijagrama s crvenim kutnim grafičkim elementima. Također, kao opcija nudi se i head-up display putem kojeg se na vjetrobransko staklo projiciraju najbitnije informacije, kako vozač ne bi skidao pogled.

blank

Treća generacija Audijevog MMI Navigation Plus ima deset puta veću snagu nego kod prethodnika, a novi se model može povezati na 4G LTE mobilne mreže te tako putnicima ponuditi hot-spot na koji se mogu spojiti sa svojim uređajima s wirelessom.

Standardno će kupci dobiti Audi connect servise koji uključuju podatke o prometu, vijesti te dodatne informacije kao što su fotografije, radno vrijeme i korisničke recenzije koje se odnose na POI (točke od interesa, prilikom pretraživanja različitih vrsta objekata i usluga. Standardno, moći će se unositi tekst i pisanjem (prepoznavanje rukopisa) po površini osjetljivoj na dodir.

Car-to-X usluge s korištenjem umjetne inteligencije prijavljuju nailazak na područje s ograničenjem brzine vožnje, a mogu pronaći i slobodna parkirna mjesta odmah pored prometnice po kojoj se vozite.

Instalacijom mobilne aplikacije MyAudi na pametni telefon, nakon što se ugasi motor Audija A3 Sedan, nastavlja se korištenje započete navigacije tijekom vožnje, što je zgodno ukoliko nakon parkiranja vozač i putnici do odredišta moraju hodati pješice.

blank

Na Audijev infotainment sustav pametni telefoni se mogu spojiti putem Apple CarPlay i Google Android Auto, ali i putem Audi phone box koji uz to podržava i bežično punjenje baterije telefona. Putem Android pametnog telefona moguće je otključati i zaključati vrata automobila, pa i pokrenuti motor. Omogućeno je pohranjivanje do šest korisnika u Audi connect, s tim da svaki korisnik može podesiti svoje postavke poput memoriranja položaja sjedala, klima uređaja i multimedije.

Standardno dolazi DAB+ digitalni radio, a opcijski su dostupni online radio i hibridni radio putem kojeg se automatski obavlja prebacivanje između FM DAB i online streaminga, ovisno o jakosti signala radijske stanice, kako bi se osigurao optimalan prijem signala. Sredinom 2020. godine stiže i glasovni pomoćnik Amazon Alexa.

Spomenimo i kako će novi Audi A3 Sedan biti dostupan s dva TFSI benzinska i s jednim dizelskim TDI motorom prilikom početka prodaje – 35 TFSI je 1.5 snage 110 kW (150 KS) dostupan u verziji s novim 6-stupanjskim ručnim mjenjačem i sedamstupanjskim S tronic automatskim mjenjačem, uz dvostruku spojku i 48-voltni blagi hibridni sustav koji vraća energiju tijekom usporavanja te daje motoru dodatnih 50 Nm okretnog momenta. Time se svakodnevna vožnja smanjuje do 0,4 litri benzina na 100 kilometara.

blank

Dizelski 2.0 TDI za prijenos iste snage od 110 kW (150 KS) koristi sedamstupanjski S tronic automatski mjenjač.

Cijena za Audi A3 Sedan 35 TFSI (2020) sa 150 KS starta od 29.800 eura, a prednarudžbe počinju već od kraja travnja 2020. dok će isporuke kupcima početi na ljeto 2020. Ubrzo nakon početka prodaje u ponudi će biti i Audi A3 Sedan sa slabijom benzinskom izvedbom s cijenom od 27.700 eura.