LENUCIJEVA POTKOVA Bezvremenske ideje, ljepota i šarm

Google Maps
Google Maps

Sa Samsung Galaxy Z Fold3 5G i čak 9 različitih načina snimanja snimili smo 9 najljepših zagrebačkih lokacija koje čine jednu urbanističku cjelinu

Vizionari spajaju prošlost, sadašnjost i budućnost. Ostavljaju svoj trag u vječnosti. Jedan od takvih vizionara je urbanist Milan Lenuci, Karlovčanin zaslužan za urbanistički procvat Zagreba u 19. stoljeću, kada nastaje Donji grad.

Na potezu nazvanom Lenucijeva potkova (kasnije i Zelena potkova) smješteno je 9 lokacija (8 trgova i vrt) koje su kroz povijest mijenjale svoje nazive, ali stil i identitet im je ostao isti. Napunili smo 4400 mAh bateriju našeg Samsung Galaxy Z Fold3 5G te s 5 kamera i dva ekrana isprobali napredne foto mogućnosti koje višestruke kamere nude. Naročito nas je intrigirala kamera smještena ispod ekrana, po prvi put ugrađena u Samsung.

1. Trg Nikole Zrinskog

blank

Zrinjevac se nekada zvao Novi trg i na njemu smo započeli našu foto avanturu u 9 sljedova. Na trgu grofa Nikole Zrinskog smješten je predivan park – rasklopili smo Galaxy Z Fold3 5G u svoj širini kako bismo uhvatili sve detalje. Uz veliki i savitljivi 7,6-inčni Dynamic AMOLED 2X display sa 120 Hz osvježavanjem ulovili smo jesenske tonove protkane zelenilom i plavetnilom. Uz jedan dodir trostruka stražnja kamera od 12 megapiksela zauvijek je sačuvala mnogima omiljeni park Zrinjevac. Usput smo provjerili i točnost vremenske meteo postaje – 7°C bilo je i na toplomjeru i na ekranu našeg Z Fold3 5G.

blank

2. Trg Josipa Jurja Strossmayera

blank

Izvorno Akademički trg a danas Strossmayerov trg istražujemo uz vanjski 6,2-inčni Dynamic AMOLED 2X Display. Snimamo s jednom rukom u džepu, a drugom jednostavno okidamo fotografiju, uz pomoć izuzetno korisne optičke stabilizacije slike koju nudi Galaxy Z Fold3 5G. OIS imamo i na telefoto kameri, poželimo li zumirati detalj.

blank

 

3. Trg kralja Tomislava

blank

Tomislavac (nekadašnji Trg Franje Josipa I) snimamo iz potpuno nove perspektive – polurasklopljen Samsung omogućuje nam multifunkcionalnost. U lijevom dijelu zaslona s omjerom stranica 22,5:18 možemo vidjeti prethodno snimljene fotografije, a u desnom snimamo predivni Umjetnički paviljon i novu umjetničku instalaciju.

blank

 

4. Trg Ante Starčevića

blank

Dolazimo do Trga Ante Starčevića koji je živio u vrijeme kada i Milan Lenuci. Napravit ćemo malu pauzu te ponovo pred Samsung postavljamo novi izazov. U „laptop“ formi sada u gornjem dijelu ekrana s maksimalnih 1200 nita osvjetljenja snimamo fontanu, a u donjem dijelu ekrana možemo praktično upravljati s foto mogućnostima. Fold3 5G ne moramo niti držati u ruci, možemo na miru popiti čaj i zagrijati se za sljedeću predivnu lokaciju.

blank

 

5. Trg kralja Petra Svačića

blank

Na Trgu kralja Petra Svačića u postavkama Galaxy Z Fold3 5G biramo napredne fotografske opcije i odabirom AR crtanja na vanjskom ekranu spajamo stvarni i imaginarni svijet. Augmented reality odnosno proširena stvarnost omogućuje nezamislivo u zamislivom svijetu.

blank

 

6. Botanički vrt

blank

Posebno mjesto u srcima Zagrepčana od 1889. godine zauzima Botanički vrt, zakonom zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture. Čak 5000 različitih biljaka živi u tom stvarnom svijetu, a mi na Fold3 5G odabiremo portretni način snimanja, omiljen svima koji neke detalje žele dodatno istaknuti.

blank

 

7. Trg Marka Marulića

blank

Marulićev trg idealna je prilika za isprobati redateljski prikaz, još jednu naprednu foto funkcionalnost na Samsung Galaxy Z Fold3 5G. Veliki ekran ponovo dolazi do izražaja, a tijekom snimanja video filma odabiremo bliže i udaljenije kadrove. Sve to smireno, kroz svoju skulpturu, „gleda“ hrvatski i latinski pisac Marko Marulić.

blank

 

8. Trg Ivana, Antuna i Vladimira Mažuranića

blank

Trg trojice Mažuranića bio je prilika za isprobati pravi tehnološki novitet – kameru skrivenu ispod ekrana. Inovativno rješenje omogućuje da se 7,6-inčni Infinity Flex Display iskoristi u potpunosti, bez ikakvih ureza ili rupica za selfie kameru. Pri tome je zaslon 29% svjetliji dok istovremeno troši manje energije. Pronašli smo odličnu kulisu – na trgu Mažuranića postavljena je umjetnička instalacija sa starom vitrinom i s ogledalom. Pronašli smo idealan kut i napravili selfie, a u kadar je ušla i retro vitrina. I naš odraz u ogledalu. Trebamo li spominjati kako je izuzetno komforno snimati samog sebe na velikom ekranu?

blank

 

9. Trg Republike Hrvatske

blank

Do Hrvatskog narodnog kazališta dolazimo s pogledom prema nebu, ali nema straha od kiše jer je naš Samsung Galaxy Z Fold3 5G vodootporan. Posljednje i zasigurno najljepše mjesto naše rute kroz gotovo stoljeće i pol mijenjalo je naziv čak sedam puta (Sajmišni trg, Sveučilišni trg, Wilsonov trg, Trg kralja Aleksandra I., Trg I., Kazališni trg, Trg maršala Tita te od 2017. Trg Republike Hrvatske).

Prilika je to za isprobavanje svih mogućnosti kamere pa na smartphoneu Samsung Galaxy Z Fold3 5G biramo jednostruko snimanje. Snimili smo klasični, portretni i širokokutni kadar, monokromatsku fotografiju, kratki video isječak, ubrzani video, filtrirani video. Ukupno sedam različitih formata između kojih možemo kasnije odabrati ono što nam treba.

blank

U opcijama kamere nude se i mnogi drugi alati za snimanje poput panoramskog, snimanja hrane, noćnog načina, profesionalnog foto i video, iznimno sporog i usporenog te hipersnimanja.

S nestrpljenjem razmišljamo o novoj ideji i avanturi u koju ćemo se zaputiti sa Samsung Galaxy Z Fold3 5G. Pametni telefon s do sada neviđenim funkcionalnostima neiscrpan je izvor i inspiracija. A isprobali smo samo kameru…