MAKERphone želi gotovo 1500 ljudi u svijetu

blank

Zamislite da možete sami sastaviti svoj mobitel. MAKERphone, mobitel koji se sastavlja izazvao je veliku pozornost na Kickstarteru.

Do 22. studenog 2018. traje Kickstarter kampanja hrvatskog inovatora Alberta Gajšaka (CircuitMess) i mobitela koji se samostalno sastavlja. MAKERphone drugi je proizvod ovog Karlovčanina, a cilj kampanje na Kickstareru je bio dostići 15.000 američkih dolara. U ovom trenutku (22. listopad 2018.), dakle mjesec dana prije kraja kampanje, dostignuto je financiranje u iznosu koji višestruko premašuje prvotni cilj – 185.325 USD uložilo je 1484 backera.

blankDIY mobitel MAKERphone nije moderni smartphone nego igračka uz koju ćete naučiti od kojih se sve dijelova sastoji mobitel, a ugrađen je 2G čip za spajanje na mobilne mreže. Mobitel će se nakon sastavljanja moći programirati, a ako spadate u one koji ne bi spajali komponente koje će se o ožujku 2019. moći dobiti na kućnu adresu, nego žele gotovo rješenje, i to je moguće naručiti odnosno poduprijeti kroz Kickstarter kampanju.

Iznos koji je potrebno uplatiti preko Kickstartera kako bi jednog dana imali unikatan mobitel i igračku namijenjenu djeci od 11+ godina kreće od 89 USD dok se za 99 USD dobije sastavljen mobitel. Naravno, cijeli projekt možete poduprijeti i s manje novca, ukoliko recimo uplatite minimalno 5 USD. S cijelim setom za sastavljanje cijena se penje na 119 USD, a na Kickstarteru možete pronaći i ostale opcije.

blankMAKERphone nudi igre poput Snake, Pong, Space Invaders (da, sjećamo ih se s Nokije 3310), aplikacije poput media playera, programiranja u jeziku Arduino, kodiranje u Pythonu. Nakon prvog uređaja MAKERbuino (igrače konzole) proizvedene i isporučene u 6000 komada širom svijeta, nova igračka MAKERphone dolazi s TFT LCD ekranom u boji u rezoluciji 128 x 160 piksela, boljim mikrokontrolerom s prilagodljivim softverom, s 8 individualno programabilnih RGB LED-ica. Ima Bluetooth, wireless, SIM utor za GSM modul, microSD utor s memorijom od 128 MB (da, megabajta, a na kartici će se dobiti igre i aplikacije), a sve pokreće dvojezgreni procesor.

blankblank

blankblankblank