Japan upozorava Facebook

blank

Japanska vlada pritišće Facebook po pitanju unaprjeđenja zaštite podataka korisnika ove društvene mreže koju u svijetu koristi više od 2,2 milijarde ljudi.

Facebooku je zahtjev stigao iz japanske komisije za zaštitu osobnih podataka koja je istraživala nedavno curenje podataka iz Cambridge Analytice, a ustanovljeno je kako je samo u Japanu došlo do povrede prava 100.000 osoba, dok je najnoviji cyber napad iz listopada 2018. na Facebook također utjecao na korisnike Facebooka – zahvaćeno je 29 milijuna korisničkih računa (u prvom trenutku je bilo prijavljeno 50 milijuna korisnika).

blankIpak, zahtjev japanske vlade nije za Facebook pravno obvezujući, nisu predviđene nikakve sankcije niti kazne za Facebook ukoliko se ogluši o zahtjev, ali nedavno curenje podataka od čak 87 milijuna korisnika preko Cambridge Analytice sve više otvara pitanja sigurnosti ove društvene mreže.

Japanci od Facebooka traže više otvorenosti i transparentnosti što se tiče sigurnosnih pitanja, povećanje nadzora izvan same kompanije te više komunikacije s regulatorima što se tiče povećavanja sigurnosti.