MediaTek Dimensity 9300 radit će na taktu do 3,25 GHz

blank

Novi MediaTekov čipset uskoro će stići u prve pametne telefone, a direktna je konkurencija Qualcommu

Čip MediaTek Dimensity 9300 ugrađivat će se samo u najjače pametne telefone u sljedećim mjesecima, a prvi modeli koji će biti predstavljeni su Vivo X100 i Vivo X100 Pro. Naglasak je kod novog čipa na poboljšanom igranju, video snimanju i generativnoj AI obradi.

MediaTek tvrdi da ugrađeni procesor umjetne inteligencije značajno poboljšava performanse uređaja dok poboljšava energetsku učinkovitost, promičući sposobnost mobilnih uređaja da koriste sigurno i besprijekorno rubno računalstvo.

Podržani su veliki jezični modeli koji uključuju Metin Llama 2, Baichuan 2 i Baidu AI platforme. To, prenosi Mobile World Live, može pomoći u razvoju aplikacija za krajnje korisnike za generirani tekst, slike i glazbu.

blank

Predsjednik MediaTeka Joe Chen rekao je da je najnovija ponuda njihov “najmoćniji vodeći čip do sada koji donosi ogroman porast u sirovoj računskoj snazi” uređajima koji ga budu koristili.

“Ova jedinstvena arhitektura, u kombinaciji s našom nadograđenom AI procesorskom jedinicom na čipu, otvorit će novu eru generativnih usluga“, predviđa Chen, savjetujući programere da “pomaknu granice” s rubnim i hibridnim računalnim mogućnostima.

Tvrtka je istaknula da bi čipset mogao ponuditi efekte na razini igraće konzole i podržati simultano igranje i video streaming. Očekuje se da će uređaji s čipsetom MediaTek Dimensity 9300 biti lansirani do kraja godine.