Mobile World Congress 2021 MWC21 je posjetilo više od 20.000 ljudi

blank

Iako je bio u smanjenom prostoru, unutar samo tri paviljona, ovogodišnji MWC21 je ipak opravdao svoju ulogu

Samo hrabri su došli u Barcelonu na Mobile World Congress 2021. Nakon otkazanog prošlogodišnjeg MWC20 (mi smo prošle godine ipak bili u Barceloni, za vrijeme planiranog termina kongresa krajem veljače 2020, na pet press konferencija održanih izvan sajma) organizatori su uspjeli u svojem naumu i od 28. lipnja do 1. srpnja 2021. održali novo izdanje najpoznatijeg događaja o mobilnoj telefoniji.

MWC je u posljednjim godinama uobičajeno okupljao gotovo 110.000 posjetitelja dok je MWC21 posjetilo 20.540 osoba iz 117 zemalja. Oko 100.000 ljudi je MWC pratilo virtualno. Nastupilo je nešto više od 1000 izlagača (uobičajena brojka je oko 2400 izlagača). Kao i svake godine do sada, i novinar Portofon.com portala je bio u Barceloni. Slika nije bila onakva na kakvu smo inače navikli na ovom poznatom sajmu.

Nema uobičajenih gužvi na ulazu, ali su zato gužve bile na punktu za brze testove na koronavirus. Taj dio su organizatori odlično odradili, a brzi test su morali napraviti svi, pa i oni koji su već cijepljeni. Sigurnost je na prvom mjestu. Svi posjetitelji su morali cijelo vrijeme koristiti zaštitne maske FFP2.

15 minuta nakon što smo obavili brzi test dobili smo SMS poruku s negativnim rezultatom, a automatski je ta informacija pohranjena i u mobilnu aplikaciju uz koju smo svaki dan ulazili na sajam.

blank

Nakon ulaska u prostor sajma dočekao nas je prvi štand od Huaweija na kojem su predstavljeni novi satovi Huawei Watch3 i Watch3 Pro, nove slušalice FreeBuds 4 te prošlogodišnji Huawei Mate40. Oduševila nas je organizacija na samom štandu jer su svi uređaji bili slobodni za uzeti u ruku, bez one sigurnosne vezice.

Izbor izlagača nije bio baš velik – posjetili smo štand ZTE na kojem smo isprobali prošlogodišnji ZTE Axon 20 (prvi telefon na svijetu s kamerom ispod ekrana), a ZTE je izložio i model Axon 30. ZTE-ov štand je bio na uobičajenom mjestu u trećem paviljonu dok je Huawei bio smješten u prvom paviljonu.

blank

U drugom smo paviljonu posjetili više od 200 malih izlagača koji nastupaju na 4YFN, na drugoj lokaciji (na mjestu starog MWC sajma, kod place Espana), a među njima je bio i jedan (jedini) hrvatski izlagač Zuluhood. Radi se o platformi čiji je cilj podizanje sigurnosti vlastitog doma, neovisno o tome da li se radi o domu u kojem živimo, vikendici, kući naših roditelja i slično.

Zuluhood je prvi „marketplace“ za usluge privatne zaštite na svjetskom tržištu te prva platforma koja korisnicima nudi opcije za nadzor smart home sustava. Inovaciju zagrebačke tvrtke prepoznali su i organizatori MWC-a i omogućili im da svoje rješenje prezentiraju među inovativnim startupima u sklopu 4YFN dijela sajma.

blank blank

Na sajmu smo vidjeli i 3D printer za meso, hologramski prikaz te mnoge druge zanimljive inovacije koji bi mogle obilježiti ovu i sljedeće godine. Nema tradicionalnih izlagača (Samsung, Ericsson, Nokia, Sony, T-Mobile, Motorola, TCL, Alcatel), ali su neki od njih tijekom sajma virtualno predstavili svoje novitete. Preko video poziva posjetiteljima sajma javio se Elon Musk, iz Amerike.

Sljedeći MWC22 održava se od 28. veljače do 3. ožujka 2022., a prema riječima organizatora, brojni ključni partneri potvrdili su planove za izlaganje i prisustvovanje sljedeće godine, uključujući: Ericsson, Deutsche Telekom, Intel, Dell, Nokia, NEC, Orange, Samsung Electronics, Qualcomm, Telefonica, Verizon i ZTE.

Na sljedećim fotografijama pogledajte kako je izgledao ovogodišnji Mobile World Congress u Barceloni.

MWC 2021 cijena ulaznica
MWC 2021 cijena ulaznica

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank blank blank blank blank blank blank blank blank

blank blank blank blank blank blank blank blank

blank blank blank blank blank blank blank blank