MultiSIM usluga u A1, HT-u i Telemachu

blank

Istražili smo u kojem se obliku multi SIM usluga može koristiti u Hrvatskoj, a korisnicima omogućuje istovremeno korištenje tarife na dva i više uređaja

Smisao multi SIM usluge je da se isti broj telefona koristi u više različitih uređaja. Na primjer, ako osoba ide raditi u vinograd onda sa sobom može ponijeti stariji mobitel s tipkama, koji bez straha može ispasti na tvrdu podlogu. Kad ista osoba ide na posao ili sjedi kod kuće može koristiti pametni telefon. Ukoliko ima dolazni poziv, u tom će trenutku oba uređaja zvoniti.

Korisnici multi SIM uslugu mogu kombinirati na različite načine – jednu SIM karticu mogu smjestiti u pametni telefon, a drugu u pametni sat kako ne bi morali na trčanje nositi pametni telefon, ali žele imati uslugu povezanosti s internetom. Treća se SIM kartica može smjestiti u prijenosno računalo sa SIM utorom ili u tablet. Mogućnosti su višestruke, ovisno o potrebama korisnika.

blank

Usluga MultiSIM i dalje je u određenim tarifama dostupna u ponudi A1 Hrvatska te kao takva predstavlja jedinstveno tehničko rješenje na hrvatskom tržištu, ističu iz A1 Hrvatska, ali dodaju kako je
tijekom godina usluga u A1 ponudi imala sve manju potražnju od strane korisnika. Za korištenje usluge MultiSIM naplaćuje se mjesečna naknada u iznosu od 25 kn ili 3,32 EUR, a u određenim je tarifama usluga uključena u cijenu mjesečne naknade i ne naplaćuje se dodatno.

Kako su se korisničke navike mijenjale u smjeru povezivanja manjeg broja uređaja s govornim/SMS funkcionalnostima veći je fokus išao prema osnovnoj internet povezivosti dodatnih uređaja. Vodeći računa o potrebama korisnika poslovna je odluka bila da se sa zadnjim tarifnim portfeljem za privatne i male poslovne korisnike ista onemogući.

Tarife za mobilni internet alternativa su MultiSIM usluzi u slučaju potrebe za internet povezivošću dodatnih uređaja (npr. tablet, pametni sat i sl.). Njih u A1 imaju i u ponudi na bonove i u pretplatničkoj ponudi pa privatni korisnici mogu odabrati upravo onu koja im odgovara.

Od srpnja 2022. mali poslovni korisnici koji su ovu uslugu prestali koristiti mogu ju ponovno aktivirati dok veliki poslovni korisnici nemaju potrebu za alternativom jer im je usluga u kontinuitetu dostupna u ponudi A1 Hrvatska. Unutar MultiSIM usluge, eSIM je pokriven u svim kombinacijama s fizičkim ili eSIM only. Iz A1 ističu kako i dalje prate trendove na tržištu i potrebe korisnika te se, kao i do sada, A1 ponuda kontinuirano prilagođavati.

Kada je riječ o HT-ovoj Multi SIM usluzi Hrvatski Telekom analizira tržište i potencijale koje donosi ova usluga budući da je riječ o kompleksnoj i naprednoj usluzi za razvoj. Trenutno, Hrvatski Telekom svojim poslovnim korisnicima nudi Twin card uslugu koja korisnicima omogućava dijeljenje prometa iz tarife na dvije SIM kartice. Razlika između MultiSIM usluge i Twin card usluge je u tome što kod Twin card usluge korisnici imaju 2 različite numeracije i SIM kartice nije moguće koristiti istovremeno.

Iz Hrvatskog Telekoma ističu da su među prvima u Europi i prvi u Hrvatskoj na tržište lansirali eSIM uslugu, digitalni SIM koji eliminira potrebu za fizičkom SIM karticom.

Telemach Hrvatska u svojoj ponudi ne nudi niti multi SIM niti eSIM uslugu, a jedan od razloga je zasigurno nedostatak većeg broja modela koji podržavaju eSIM, naročito povoljnijih telefona.

blank

Multi SIM u Austriji i Njemačkoj

U Austriji A1 operator nudi uslugu A1 Zusatz-SIM (A1 dodatni SIM), što za 6,90 eura mjesečno uključuje do tri A1 SIM kartice čime je omogućeno surfanje na do tri mobilna uređaja uz jednu tarifu, sve SIM kartice mogu se koristiti istovremeno, moguće je upućivati pozive na mobitelu i surfati internetom na tabletu u isto vrijeme, koristiti svoj pametni sat čak i ako pametni telefon nije u blizini. Postoji ograničenje od 10 GB/dodatni SIM za tarife s neograničenom količinom podataka.

U Njemačkoj Deutsche Telekom nudi MultiSIM uslugu za korištenje jednog broja telefona na čak 8 uređaja. Drugim riječima, uz svoj broj korisnici mogu dodati do 7 dodatnih SIM kartica. To znači da možete, na primjer, telefonirati sa svojim pametnim telefonom, surfati internetom na svom prijenosnom računalu, koristiti pametni sat i biti dostupni na svom tabletu u isto vrijeme – s jednim ugovorom, jednim brojem mobilnog telefona i s jednim mjesečnim računom. Cijena usluge za jednu dodatnu SIM karticu je 4,95 eura mjesečno, za na primjer tri SIM-ice je 14,85 eura, a za sedam dodatnih SIM kartica mjesečno se plaća 34,65 eura.