Nakon samo tjedan dana zabranjeno je plaćanje preko WhatsApp aplikacije

blank

Plaćanje putem WhatsApp aplikacije prije tjedan dana startalo je u Brazilu, ali je Banco Central do Brasil upravo zabranila korištenje usluge

Facebook je vlasnik WhatsApp aplikacije koja se samo prije tjedan dana počela koristiti i za plaćanje u Brazilu. Banco Central do Brasil (Brazilska centralna banka) poručila je tvrtkama Visa i MasterCard da prestanu podržavati mobilno plaćanje putem WhatsApp aplikacije. To je veliki udarac Facebooku koji je imao velike ambicije u pogledu financijskih usluga.

Iz Banco Central do Brasil su izjavili da će procijeniti rizik koji ovakav način plaćanja predstavlja za sustav financijskog obračuna u Brazilu i provjeriti koliko se poštuju zakoni vezani uz korištenje usluge. Banka želi očuvati konkurentno okruženje kako bi se osiguralo funkcioniranje interoperabilnog, brzog, sigurnog, otvorenog i transparentnog sustava plaćanja koji nije skup za korisnike. Zabrinuti su i za privatnost podataka.

WhatsApp je uslugu pokrenuo prije tjedan dana u Brazilu, kao prvoj zemlji u kojoj je usluga ponuđena komercijalno, nakon testiranja usluge u Indiji od 2018. godine. Plan je bio uslugu plaćanja preko WhatsApp aplikacije ponuditi širom svijeta. O planovima je u svibnju 2019. pričao i Mark Zuckerberg, generalni direktor Facebooka, ističući kako je mobilno plaćanje jedna od najbitnijih stvari koje planiraju učiniti.

WhatsApp mobilna aplikacija instalirana je na više od 2 milijarde uređaja – sredinom veljače 2020. dostignuta je brojka od 2 milijarde korisnika.