U Južnoj Koreji koriste digitalne osobne iskaznice, a uskoro i vozačke dozvole

blank

Virtualna osobna iskaznica u Južnoj Koreji koristi se putem mobilne aplikacije PASS, koju Korejci koriste već dvije godine

Digitalna, virtualna osobna iskaznica i vozačka dozvola nastale su suradnjom južnokorejskih mobilnih operatora, Korejske nacionalne policijske agencije i KoRoad (uprave za ceste). Inače, južnokorejski mobilni operatorai SK Telecom, KT i LG Uplus su u srpnju 2018. godine pokrenuli mobilnu aplikaciju PASS namijenjenu autentikaciji različitih vrsta dokumenata, dozvola i propusnica koja je poslužila kao platforma za novu funkcionalnost. Aplikacija PASS je do danas privukla više od 30 milijuna korisnika širom zemlje.

Virtualna vozačka dozvola prvi je u Južnoj Koreji priznati oblik digitalne identifikacije, a za sada se može koristiti u trgovinama dva trgovačka lanca. Provjera identiteta moguća je u stvarnom vremenu putem QR koda ili bar koda, fotografije korisnika i tehnologije blockchain, pri čemu se koristi povezanost s policijskom bazom podataka. Svaki korisnik može registrirati svoju vozačku dozvolu na samo jednom pametnom telefonu.

Usluga korištenja uskoro će se proširiti i na druga područja primjene te za financijske transakcije. U tijeku je suradnja mobilnih operatora, Korejske nacionalne policijske agencije i korejske uprave za ceste kako bi uslugu povezali sa sustavom autentičnosti vozačkih dozvola.

blank