Nakon Velike Britanije, Huawei za 5G dobio odobrenje i od Europske komisije

blank

Europska komisija je obznanila kako kompaniji Huawei neće biti zabranjeno sudjelovanje u natječajima za izgradnju mreže pete generacije

Europska komisija je 29. siječnja 2020. široj javnosti obznanila svoju odluku o načinu odabira dobavljača prilikom izgradnje i implementacije 5G mreže u državama članicama Europske unije.

Uslijedilo je to samo jedan dan nakon odluke vlade Velike Britanije da Huaweiju dopusti sudjelovanje u izgradnji njihove 5G mreže (uz određena ograničenja). Velika Britanija za dva dana i službeno napušta Europsku uniju.

Kompanija Huawei pozdravila je odluku Europske komisije s tezom kako je ovaj racionalan potez jamac digitalne budućnosti europskog kontinenta ali i njegovog gospodarskog rasta.

“Huawei je u Europi prisutan gotovo 20 godina. Tijekom tog razdoblja kompanija je jasno pokazala svoju ulogu u tehnološkom svijetu, ali i više puta javnost suočila s istinom. Ta istina ogleda se u tome da je Huawei kompanija koja brine za svoje korisnike i jamči sigurnost na svim razinama. Nastavit ćemo surađivati i graditi odnos s europskim vladama i svim poslovnim partnerima u industriji, a sve kako bismo sigurnosne standard podigli na još višu razinu”, priopćeno je danas iz kompanije Huawei.

blank

Vezano uz 5G čiji se globalni prihodi u 2025. godini procjenjuju na 225 milijardi eura, donosimo i službeno očitovanje Europske komisije koja za cilj ima sigurne 5G mreže: komisija podupire dogovor država članica EU-a o zajedničkom paketu instrumenata za smanjenje sigurnosnih rizika povezanih s uvođenjem mobilnih mreža pete generacije (5G).

Zbog manje centralizirane arhitekture, vrhunske pametne računalne snage, potrebe za većim brojem antena i povećane ovisnosti o softveru, 5G mreže imaju više potencijalnih ulaznih točaka za napadače. Raste broj kibersigurnosnih prijetnji i one postaju sve sofisticiranije. Budući da će mnoge ključne usluge ovisiti o 5G tehnologiji, sigurnost mreža od najveće je strateške važnosti za cijeli EU.

blank

Očekuje se da će do kraja 2020. godine 5G usluge postati dostupne u 138 europskih gradova. Do kraja 2019, u devet europskih zemalja s radom startalo je 15 mobilnih operatora 5G mreže (u Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Irskoj, Finskoj te u listopadu i u Rumunjskoj).

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: S tehnologijom 5G možemo ostvariti puno toga: pružiti potporu personaliziranom liječenju, preciznoj poljoprivredi i energetskim mrežama koje mogu uključivati sve vrste obnovljivih izvora energije. Njezin će doprinos biti pozitivan, ali samo ako se pobrinemo za sigurnost naših mreža. Tek tada će digitalne promjene koristiti svim građanima.

blank

Potpredsjednik Margaritis Schinas, zadužen za promicanje europskog načina života, izjavio je: Istinska sigurnosna unija štiti europske građane, poduzeća i kritičnu infrastrukturu. Tehnologija 5G donijet će revolucionarne promjene, ali to ne smije biti nauštrb sigurnosti našeg unutarnjeg tržišta. Ovaj paket instrumenata važan je korak prema stalnim naporima koje ćemo morati ulagati u okviru zajedničkog rada EU-a na boljoj zaštiti naših ključnih infrastruktura.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: Europa ima sve što je potrebno da bi bila predvodnica u tehnološkoj utrci. Bilo da je riječ o razvoju ili uvođenju tehnologije 5G, naša je industrija već odmaknula daleko naprijed. Danas državama članicama EU-a, telekomunikacijskim operatorima i korisnicima pružamo instrumente za izgradnju i zaštitu europske infrastrukture uz najviše sigurnosne standarde kako bismo svi u potpunosti mogli iskoristiti potencijal koji 5G nudi.”