Njegova jedina osjetljivost je ekran osjetljiv na dodir: Cat S42

blank

Caterpillar ili skraćeno Cat je tvrtka koju ne zanimaju šminkerski mobiteli. Novi S42 može pasti na čelik i ništa mu neće biti

Rijetko koji mobitel uspije izazvati naše uzdahe, a novi Cat S42 je to upravo uspio. Otporan je na vlagu i slanu maglicu, uz vojni standard MIL SPEC 810G, kojeg propisuje američka vojska, podnosi toplinski šok odnosno temperaturne razlike od -30°C do 75°C, u trajanju do 30 min.

blank

Otporan je na pijesak, prašinu i nečistoću (IP68 standard), može biti u slatkoj vodi na dubini do 1,5 metara (do 35 minuta), a testiran je i na padove na čelik s visine do 1,8 metara. Jel možda netko probao pucati u ovaj mobitel?

Testiran je na brisanje izbjeljivačem kroz 3.000 ciklusa, obavljeni su abrazijski testovi na alkohol pod tlakom od 500 gF/cm2 kroz stotine ciklusa te testovi dugotrajnih izlaganja kemikalijama koje se pojavljuju u stvarnim uvjetima.

Robusni Cat S42 mase 220 grama otporan je i na vibracije (kategorija 4), a gumirana TPU poleđina je otporna i protuklizna. Spomenimo kako se na kućištu nalazi i programibilna tipka s PTT načinom (Push to talk) kako bi se s drugim kompatibilnim uređajima moglo komunicirati i bez signala mobilne mreže.

LED lampica s dvije boje koristi se za različite obavijesti koje se mogu pročitati na izuzetno svijetlom ekranu vidljivom pod izravnim sunčevim zrakama. Ekran u HD+ rezoluciji dijagonale 5,5 inča može se koristiti i s mokrim prstima te određenim vrstama rukavica. Recimo i kako je audio utičnica vodootporna pa se mogu koristiti slušalice s 3,5 mm konektorom.

blank

Ugrađena je baterija kapaciteta 4200 mAh s podržanim brzim punjenjem, što je bitno više od prethodnog modela Cat S52 s 3100 mAh, iako S52 ima nešto veći ekran od 5,65 inča dijagonale, također u omjeru 18:9. Ekran je zaštićen Gorilla 5 staklom otpornim na grebanje. To će sigurno dobro doći na terenu, bez obzira radili na gradilištu, bili vatrogasac ili ako se pak bavite ekstremnim sportovima. Dobro će doći i svima onima koji traže telefon kojeg ne moraju paziti.

U Cat S42 ugrađena su 3 GB radne memorije, a memorija od 32 GB proširiva je microSD karticama do 128 GB. Pokreće ga čipset Mediatek Helio A20 MT 6761D s četiri procesorske jezgre na taktu do 1,8 GHz, uz Android 10 nadogradiv na verziju Android 11 kada bude dostupna. Cat jamči sigurnosne zakrpe svakih 90 dana, tijekom dvije godine plus jedna godina ESMR pokrića.

blank

Od ostalih mogućnosti spomenimo stražnju kameru od 13 megapiksela s otvorom blende f/2.0 i LED bljeskalicom dok je naprijed ugrađen senzor od 5 megapiksela. Video se snima u 1080p pri 30 sličica u sekundi. Ugrađen je i FM radio, uz glazbeni reproduktor, NFC za plaćanja (podržan je Android Pay). Dostupan je u izvedbi s jednom i dvije nano SIM (4G) kartice.

Cijena za Cat S42 je 249 eura (srpanj 2020, oko 1883 kune), a prodaja u Hrvatskoj počinje 14. srpnja 2020. Cat S42 je u Londonu predstavila Bullitt Group, globalni nositelj licence za Cat telefone.

blank blank