Noćas se pričalo o 6G mreži i što će ona donijeti

blank

6G će donijeti mobilne holograme, digitalne replike (blizance) te ekstremno nisku latenciju, ekstremno visoku pouzdanost i ekstremno brze mreže koje će morati „osjećati“

5G je s nama od travnja 2019. godine, a iako su neke regije poput istočnoeuropske (u kojoj je Hrvatska) kasnile za naprednijim zemljama svijeta, mnoge od tih država su u međuvremenu sustigle one prve.

U Hrvatskoj je u 2020. zbog epidemije odgođena dodjela frekvencijskog spektra za 5G te su dozvole dodijeljene u kolovozu 2021. Domaći operatori nisu čekali regulatora HAKOM te su na postojećoj 4G infrastrukturi testirali 5G funkcionalnosti.

6G mreže možemo očekivati već za šest godina – u 2028. pokrenut će se prve eksperimentalne mreže šeste generacije, a njihovu širu upotrebu i komercijalizaciju možemo očekivati oko 2030. Uživat ćemo u uistinu impresivnom XR (proširenom) iskustvu kroz virtualnu (Virtual), proširenu (Augmented) i miješanu (Mixed) stvarnost.

U mobilnim hologramima visoke vjernosti prikazivat će se geste i izrazi lica dok će se u digitalnim replikama (digitalni blizanci) replicirati fizički entiteti i omogućiti interakcija s njima u virtualnom svijetu bez vremenskih ili prostornih ograničenja.

blank

blank

Za 5G će se početi koristiti srednji band u području 3,5 do 6 GHz te mmWave spektar na 28 GHz i 39 GHz, a 6G će donijeti gornji/srednji band od 7 do 24 GHz te (sub)THz band od 92 do 300 GHz. Korištenje spektra od 7 do 24 GHz donijet će izvrstan kapacitet s razumnom pokrivenošću dok će subTHz spektar u području od 92 do 300 GHz omogućiti ogromnu širinu pojasa (bandwidth) za pružanje većeg kapaciteta. Možemo očekivati brzine prijenosa podataka od 2,3 do 12 Gb/s, uz novu topologiju mreža, napredne Duplex i MIMO tehnologije.

blank

U tom svijetu primjetno će biti prisutni Machine learning i Deep learning. Stići će automobili koji će voziti bez vozača, za što će biti potrebne ultra brze mreže i ekstremno malo kašnjenje signala, a novu paradigmu doživjet će i pametni telefoni. 6G mreže će morati imati osjećaje, učiti i dijeliti znanje s uređajima u stvarnom vremenu.

Malo statistike

Za očekivati je da će se promet u mobilnim mrežama udvostručiti svakih dvije do tri godine (predviđanje Ericssona i Cisca), a do 2030. godine promet će se povećati za 25 do 50 puta. Kad i kako nešto učiniti je ključna tema za sljedeće desetljeće.

blank

U rujnu 2021. godine u svijetu je u 72 zemlje bilo 180 operatora koji su pokrenuli 5G. Na kraju trećeg tromjesečja 2021. godine Omdia predviđa da je bilo 518 milijuna 5G korisnika dok bi na kraju 2022. godine u svijetu trebalo biti milijardu 5G korisnika. U usporedbi s primjenom 4G-a u odnosu na 3G, 5G će do prve milijarde korisnika stići tri godine brže. U periodu između 2020. i 2025. godine IDC predviđa da će u svijetu biti isporučeno 4,68 milijardi 5G uređaja.

Europska komisija u 5G i razvoj 6G-a planira uložiti 900 milijuna eura, Japan i SAD u Open RAN i 6G zajedno planiraju investirati 4,5 milijardi dolara.

Samsung 6G forum

Temom 6G mreža bavio se Samsung 6G forum organiziran u online izdanju na kojem su o tehničkim detaljima i predviđanjima govorili mnogobrojni stručnjaci. Samsung 6G Forum bila je prilika za saznati što možemo očekivati od 6G tehnologije i kako će ona ispasti. Poslušali smo izlaganja, a ovo je samo dio višesatnih prezentacija koje su se prikazivale na YouTube kanalu Samsunga u sitnim noćnim satima.

Pod temom „Sljedeće hiper-povezano iskustvo za sve“ forum je bio podijeljen u dvije sesije. Svaka se sesija sastojala od razgovora stručnjaka iz akademske zajednice i industrije specijaliziranih za komunikacijske tehnologije sljedeće generacije, nakon čega je slijedila panel rasprava.

blank

“Zamišljamo da će 6G pružiti vrhunska iskustva za ljude i sve oko nas kroz sljedeću razinu hiper-povezanosti, a ova ideja služi kao temelj naše vizije 6G”, rekao je Sebastian Seung, predsjednik i voditelj istraživanja Samsung te dodao:

“Vjerujemo da je pravo vrijeme za početak priprema za 6G. Oblikovanje 6G-a zahtijevat će mnogo godina, kao što smo vidjeli kod prethodnih generacija i trebat će puno rasprava i suradnje među igračima u industriji i akademskoj zajednici.”

Jutarnja sesija — 6G zračno sučelje

Jutarnja sesija održava se pod temom ‘6G Air Interface’. U ovoj sesiji je Jeffrey Andrews, profesor na Sveučilištu Teksas u Austinu, održa uvodni govor pod naslovom ‘Duboko učenje u 6G zračnom sučelju’ naglašavajući da će deep learning (DL) biti ključna tehnologija koja omogućuje 6G, a koja može pružiti važne napretke na mnogim slojevima zračnog sučelja.

Zatim su svoja mišljenja iznijeli Charlie Zhang, viši potpredsjednik (SVP) u Samsung Research America, Takehiro Nakamura, SVP i generalni direktor u NTT DOCOMO i John Smee, SVP Qualcomm Technologies, Inc.

Charlie Zhang iz Samsung Research America je kroz prezentaciju „Radio Technology Evolution for Beyond 5G and 6G“ iznio stav da su 6G tehnologije još uvijek u svojim ranim počecima. Akademska zajednica i industrija daju podršku za novi spektar za 6G kao što je gornji srednji pojas u rasponu od 7 GHz do 24 GHz i terahercni (THz) pojas. Očekujemo nove tehnologije antena, evoluciju dupleks tehnologije i topologije mreže, dijeljenje spektra, a umjetna inteligencija (AI) bit će izvorni dio dizajna protokola.

blank

Takehiro Nakamura iz japanskog telekom operatora NTT DOCOMO govorio je o „5G evoluciji i 6G-u“ ističući istraživanje usmjereno na tehnologije i usluge za evoluciju 5G-a dok se 6G ubrzava diljem svijeta.

John Smee iz tvrtke Qualcomm Technologies govorio je o „Pokretanju inovacija zračnog sučelja prema 6G-u“ naglašavajući napredno bežično istraživanje i razvoj uz više vektora koji će donijeti „razorne“ inovacije i pomaknuti granice tehnologije kako bi se omogućila nova i poboljšana korisnička iskustva s 6G-om.

Popodnevna sesija — Inteligentna mreža za 6G

Poslijepodnevna sesija odvijala se pod temom “Inteligentna mreža za 6G”. Tarik Taleb, profesor na finskom Sveučilištu u Ouluu započeo je svoje izlaganje glavnim govorom o 6G umrežavanju i putovanju prema novoj viziji „usluge usluga. Istaknuo je da su umjetna inteligencija, virtualizacija mrežnih funkcija, softverski definirano umrežavanje i Edge/Cloud computing donijeli značajne prednosti u smislu smanjenja izdataka i operativnih troškova, fleksibilnosti u implementaciji i bržeg izlaska na tržište. 6G će vjerojatno omogućiti novi povjetarac mobilnog umrežavanja u oblaku.

Uslijedili su Seungjoo Maeng iz Samsung Electronicsa, Byonghyo Shim, profesor na Nacionalnom sveučilištu Seoul te Shi Jin, profesor na kineskom Sveučilištu Southeast.

Seungjoo Maeng iz tvrtke Samsung Electronics govorio je o izazovima u primjeni AI/ML tehnologije za poboljšanje performansi mobilnih komunikacijskih sustava naglašavajući izazove u primjeni AI i ML-a (strojnog učenja) za poboljšanje performansi bežičnih mobilnih komunikacijskih sustava.

Profesor Byonghyo Shim s Nacionalnog sveučilišta u Seulu govorio je o „Mobilnoj detekciji uz pomoć dubokog učenja i oblikovanju zraka za mmWave i THz komunikaciju“ predstavljajući novu paradigmu za kontrolu mmWave i THz komunikacija temeljene na DL-u.

Profesor Shi Jin sa Sveučilišta Southeast, Kina predstavio je CSI (channel state information) povratnu informaciju utemeljenu na dubokom učenju u masivnim MIMO sustavima. Govorio je o izazovima i potencijalnim smjerovima istraživanja povezanim s implementacijom povratnih informacija o CSI-ju (informacijama o stanju kanala) u budućim bežičnim komunikacijskim sustavima.