Sony Xperia 1 IV i Sony Xperia 10 IV bez ičega u kutiji

blank

Sony je predstavio dva nova modela pametnih telefona, ali su uz napredne foto mogućnosti otišli još jedan korak dalje

Poznato je što sve donosi Sony Xperia 1 IV, vrhunski flagship model čija je cijena već poznata – 10.899 kuna odnosno 1399 eura. Novi 1 mark 4 četiri donosi pravi optički zum te trostruku stražnju kameru s po 12 megapiksela, uz 6,5-inčni 4K OLED ekran na kojem Sonyju mnogi mogu zavidjeti.

Gotovo tri puta povoljniji Sony Xperia 10 IV (3899 kuna odnosno 499 eura) naglasak stavlja na kamere, na zvuk, na bateriju koja je kapaciteta 5000 mAh. Model s oznakom 10 ima manji ekran od 6 inča također u OLED tehnologiji, ali samo fullHD+. I dok Xperia 1 IV koristi aluminijski okvir za povezivanje prednje i stražnje staklene plohe, Xperia 10 IV na tom dijelu ima plastiku.

blank

Oba Sonyjeva modela imaju Android 12, ali se razlikuju u čipsetu jer jači model koristi Snapdragon 8 Gen 1 na 4 nm dok Xperia 10 IV koristi Snapdragon 695 na 6 nm, u oba slučaja s podrškom za 5G. Ipak, jači model ima dvostruko više memorije, i radne i interne – 12 GB i 256 GB u odnosu na 6 GB RAM-a i 128 GB interne. Kamera na stražnjoj strani je 12 megapiksela s OIS-om, širokokutna ima 8 megapiksela dok telefoto uz 8 megapiksela podržava i 2x optički zum. Dakle, i slabiji model će biti zanimljiv.

blank

Oba modela imaju nešto što drugi današnji flagship modeli nemaju – 3,5 mm ulaz za slušalice. Ali, oba modela nemaju nešto što drugi modeli pametnih telefona ipak imaju. Iako je pitanje do kada. Znamo da su Apple te Samsung i Nokia (u nekim modelima) iz pakiranja izbacili slušalice i strujni adapter, ali su korisnicima ostavili strujni kabel. Sony je otišao korak dalje i u kutiji više nema ničega osim telefona. Zbog toga je pakiranje za 50 posto tanje nego kod prethodnih modela iz Sonyja.