Novi Qualcommov punjač za mobitele 70 posto je učinkovitiji od prethodnika

blank

Qualcomm Quick Charge 5 prva je komercijalna platforma za punjenje koja će omogućiti izlaznu snagu punjača veću od 100 W

Od 0 do 50 posto kapaciteta novi Qualcommov punjač Quick Charge 5 napunit će bateriju za samo pet minuta, što je četiri puta brže nego prethodnik. Punjač je namijenjen za punjenje pametnih telefona s Android operativnim sustavom, a izlazna snaga bit će veća od 100 W.

To je za 70 posto bolja učinkovitost nego kod prethodnika Quick Charge 4 te nudi čak deset puta veću isporuku energije nego prvi Quick Charge 1. Novi punjač radit će s baterijama s oznakom 2S i uz 20 V napona, a ostavljat će isti energetski “otisak” kao i prethodnik snage 45 W.

Quick Charge 5 uključuje 12 zaštita što se tiče napona, struje i temperature, uključujući i prenaponsku zaštitu na USB ulazu od 25 V te vanjsku kontrolu snage iznad 30 W. Istaknimo da će novi punjač imati za 10 stupnjeva Celzijusa nižu temperaturu, a podržavat će ga 250 brandova koji proizvode mobilne uređaje.

Na tržište će novi Qualcomm Quick Charge 5 stići tijekom trećeg tromjesečja 2020. godine, a punjač podržava uređaje pokretane čipsetom Qualcomm Snapdragon 865 i 865 Plus.