Qualcomm Snapdragon 865 5G čipset

blank

Što donosi najnovija generacija mobilnog čipseta Qualcomm Snapdragon 865 5G

Qualcomm Snapdragon 865 5G čipset ugrađuje se u nove Samsunge Galaxy S20, Galaxy S20+ i Galaxy S20 Ultra koji će se prodavati na američkom tržištu (za ostala tržišta S20 serija koristi Samsungov Exynos 990 na također 7 nm procesu). Glavna novost koju 7 nm čipset donosi svakako je podrška za 5G, ali nije to sve.

blank

U odnosu na Snapdragon 855, novi Snapdragon 865 je dvostruko snažniji, a novi AI Engine pete generacije te novi AI softverski alati pružaju daleko veće performanse pri korištenju kamere, audio mogućnosti te pri igranju igara.

U srcu Qualcomm AI Enginea je novi i poboljšani Qualcomm Hexagon Tensor ubrzivač s četiri puta više TOPS performansi nego što ih je nudi prethodni Tensor Accelerator. S tim da je energetska učinkovitost povećana za 35 posto.

blank

Snapdragon 865 radi pri 2 gigapiksela u sekundi čime se novim uređajima, poput Galaxy S20 serije, omogućuju nove značajke kamere, kao što je 4K HDR snimanje s više od milijardu nijansi boja, ali i 8K video snimanje. Korisnici mogu snimati s 960 sličica u sekundi kako bi se zabilježila svaka milisekunda.

Kad se svemu doda umjetna inteligencija (AI), brzo će se i inteligentno identificirati različite pozadine, ljudi i predmeti kako bi se pojedinačno pristupilo prilagodbi svakog detalja na fotografiji.

Srce Snapdragon 865 čipseta je Qualcomm Kryo 585 procesor na najvećem taktu do 2,84 GHz koji donosi do 25 posto poboljšanje performansi u odnosu na prethodnu generaciju. Novi Qualcomm Adreno 650 grafički procesor također daje do 25 posto poboljšanje performansi u odnosu na prethodnika.

Snapdragon X55 modem-RF sustavpo prvi se put predstavlja kao komercijalno 5G rješenje, a podržane su brzine do 7,5 Gb/s. Pri tome se pazi i na energetsku učinkovitost kako bi se omogućilo cjelodnevno trajanje baterije.