Ovo je 5 predviđanja u sljedećih 5 godina

blank

IBM je objavio „5 u 5“, odnosno pet predviđanja na koje načine će tehnologija promijeniti naše živote u sljedećih 5 godina

Učinkovitije skupljanje CO2 i pretvaranje u nešto korisno jedno je od pet predviđanja koja je objavio IBM. Smatraju da će radikalno ubrzavanje procesa otkrivanja omogućiti održivu budućnost. S obzirom da postoji niz svjetskih problema koji su istovremeno zastrašujući i hitni, rješenja se jednostavno ne mogu čekati.

blank

Potrebno je ubrzati proces otkrivanja kako bismo se pozabavili skupinom sistemskih izazova u područjima kao što su politika, ekonomski trendovi, društvene odluke i prirodne znanosti, smatraju u IBM-u. Konvergencijom novih tehnologija, uključujući umjetnu inteligenciju (AI) i kvantno računarstvo moguće je razmotriti širi spektar pitanja, što nekada nije bilo moguće.

Uzmimo za primjer materijale. Svjetska potražnja za njima raste. Hitno moramo dizajnirati nove materijale za rješavanje hitnih društvenih izazova koji su određeni UN-ovim ciljevima održivog razvoja, od promicanja dobrog zdravlja i čiste energije do jačanja održivosti, klimatskog djelovanja, odgovorne proizvodnje – i još mnogo toga.

blank

Proces dizajniranja i otkrivanja materijala tradicionalno je dug i složen jer je prostor potencijalnih kombinacija kemijskih elemenata nevjerojatno velik. Mogućih je kombinacija više nego što ima atoma u svemiru. Otprilike je potrebno desetak godina i između 10 i 100 milijuna USD za otkriti jedan novi materijal sa specifičnim svojstvima. IBM-ov cilj je smanjiti broj potrebnih godina i sredstava za 90%.

IBM kroz „5 u 5“ seriju godišnjih publikacija predviđa na koje načine će tehnologija promijeniti naše živote u sljedećih 5 godina. Ovo je pet ovogodišnjih predviđanja što ćemo ostvariti u sljedećih pet godina:

1. Moći ćemo učinkovitije skupljati CO2 i pretvarati ga u nešto korisno

blank
2. Replicirat ćemo sposobnost prirode da pretvori dušik u atmosferi u gnojivo bogato nitratima, hraneći svijet koji raste uz istovremeno smanjenje utjecaja gnojiva na okoliš

blank
3. Otkrit ćemo nove materijale za sigurnije i ekološki pogodnije baterije sposobne podržati obnovljivu energetsku mrežu i održiviji transport

blank
4. Unaprijedit ćemo proizvodnju materijala što će omogućiti proizvođačima poluvodiča da poboljšaju održivost svojih proizvoda

blank
5. U sljedećih pet godina želimo pomoći u stvaranju tretmana za pomoć liječnicima i radnicima u prvoj liniji borbe protiv novih, po život opasnih virusa u većim razmjerima nego što je to trenutno moguće.

blank