Transportna industrija druga je najčešće napadana industrija

blank

O sigurnosti i tehnologiji otvorenog koda za brže odgovaranje na kibernetičke napade

IBM je na druženju za kraj godine predstavio tehnologiju otvorenog koda za brže odgovaranje na kibernetičke napade u MultiCloud i HybridCloud okruženjima, a predstavljeni su i rezultati IBM-ovog globalnog izvješće 2019 IBM X-Force Threat Intelligence Indeks.

Cloud Pak for Security nova je platforma koju je razvio IBM, s ciljem integriranja različitih sigurnosnih alata kako bi se dobio bolji uvid u ugroze u Hybrid-Multi-Cloud okruženju. Platformu Cloud Pak for Security, koja može raditi u bilo kojem okruženju, u Zagrebu je predstavio Hrvoje Pavičić, voditelj IBM-ovog Odjela za sigurnost za jugoistočnu Europu.

Rješenje ima integriranu platformu za strukturirani odgovor na incidente te je bazirano na open source standardima. Ima mogućnost proširenja i s vremenom se u nju mogu dodavati dodatni alati i aplikacije. Isto tako, IBM Cloud Pak for Security može se povezati s različitim sigurnosnim alatima, Cloudom i lokalnim sustavima bez premještanja podataka.

„Tvrtke iz svih industrijskih grana sve više premještaju kritična radna opterećenja u hibridna i multicloud okruženja i pritom se podaci i sigurnosni izazovi šire na cjelokupnu IT infrastrukturu, različite alate i Cloud. U takvim slučajevima može doći do propusta u detektiranju kibernetičkih prijetnji što za organizaciju ima neželjene posljedice. Tada se stručnjaci s područja sigurnosti suočavaju sa složenim infrastrukturnim integracijama i nadogradnjama što može biti troškovno skupo i dugotrajno“, rekao je Hrvoje Pavičić, voditelj IBM-ovog Odjela za sigurnost za jugoistočnu Europu te dodao: „Cloud Pak for Security omogućava organizacijama da postave temelje za izgradnju cjelovitog sigurnosnog ekosustava dizajniranog za hibridna i multicloud radna okruženja“.

Tijekom događanja u Zagrebu predstavljeni su i rezultati IBM-ovog globalnog izvješće 2019 IBM X-
Force Threat Intelligence Index prema kojem je transportna industrija druga najčešće napadana industrija. Od siječnja 2018. godine, 566 milijuna podatka je izašlo ili je kompromitiramo u javno prijavljenim krađama podataka.

Tomislav Balun, poslovni direktor IBM Hrvatska, dao je izjavu o sigurnosti:
„Kibernetički napadi s kojim se organizacije i pojedinci danas suočavaju sve su češći, različitiji i sofisticiraniji. Procjenjuje se da globalni trošak uzrokovan kibernetičkim napadima iznosi 600 milijardi dolara i upravo takvi napadi predstavljaju najveću prijetnju u poslovanju. Slijedom toga, iznimno je važno da organizacije strateški pristupaju razvoju obrambene strategije poslovanja. Strategija mora biti proaktivna i mora pokrivati čitavu organizaciju ako tvrtke žele sigurno poslovati, stvarati inovacije i dodanu vrijednost te zaštiti svoje zaposlenike. Mnogi korisnici okreću se osnivanju sigurnosno operacijskih centara (SOC) kao temelju u obrani protiv kibernetičkih napada“.

„U vrijeme blagdana koji nam dolaze također moramo biti na oprezu i svjesni sigurnosnih izazova s kojima se kao pojedinci možemo susresti kada putujemo. Upravo kada putujemo sa sobom nosimo vrijedne podatke kao što su putovnice, detaljni raspored putovanja, podatke za plaćanje bankovnim karticama. Ako hakeri dođu do ovakvih podataka za njih su to vrijedne informacije koje će iskoristiti za krađu identiteta ili pokretanja raznih napada“, rekao je Tomislav Balun, poslovni direktor IBM-a Hrvatska.