Među najčešćim teorijama zavjera oko koronavirusa je i 5G

blank

Najčešći razlog vjerovanja da se iza koronavirusa krije nešto drugo vezan je uz liječenje, a na listi su i Bill Gates i 5G te juha od šišmiša

Sveučilište Cornell u državi New York provelo je analizu dezinformacija, laži i teorija zavjere vezanih uz Covid-19 koje su kružile u medijima, a otkrića je objavio The New York Times (prenosi Statista). Istraživači su analizirali 38 milijuna članaka objavljenih na engleskom jeziku širom svijeta između 1. siječnja i 26. svibnja 2020. godine.

Utvrdili su da 1,1 milijuna članaka sadrži pogrešne informacije, a u gotovo 38 posto članaka koji sadrže dezinformacije spominje se američki predsjednik Donald Trump. Trump je na taj način postao najvećim pokretačem infodemije odnosno laži koje se vežu uz Covid-19 bolest. Također, od spomenutih 1,1 milijuna članaka, 46 posto njih spada u kategoriju dezinformacija odnosno zavjera.

blank

Kroz studiju se došlo do 11 različitih teorija zavjera, od Covid-19 koji se razvija kao biološko oružje u laboratoriju u Wuhanu do spominjanja „deep state“ i “novog svjetskog poretka”. Na listi je i Bill Gates, ali i dr. Anthony Fauci koji je optužen za pretjerano isticanje smrti i privrženost farmaceutskoj industriji.

Daleko najrasprostranjenija teorija zavjere, s udjelom od 26,4 posto, spominjanje je čudotvornog lijeka koji će izliječiti Covid-19, a spominje ga američki predsjednik jer se zalaže za hidroksiklorokin i klorokin, unatoč činjenici da nema niti jednog dokaza oko učinkovitosti u liječenju pacijenata zaraženih s Covid-19.

Na drugom mjestu po spominjanju u člancima je novi svjetski poredak, s udjelom od 4,4 posto, a slijedi demokratska stranačka podvala (3,6 posto) dok je tek na četvrtom mjestu spominjanje Wuhana kao mjesta u kojem se proizvodi bio oružje (2,6 posto).

Bill Gates se spominje u 2,5 posto članaka, a 5G (peta generacija mobilne telefonije) se nalazi u 2,1 posto članaka. Slijede antisemitske teorije (1,6 posto), kontrola populacije (1,3 posto), dr. Anthony Fauci (1 posto), plandemija kojom se promiču neistine i pogrešne informacije o Covid-19 bolesti (0,7 posto) i juha od šišmiša (0,6 posto).