Ovo su najzanimljiviji noviteti sa sajma IFA 2022 u Berlinu

blank

Impresivan povratak sajma IFA: brendovi, trgovci i velik broj posjetitelja na vrhunskom svjetskom događaju potrošačke i kućne elektronike

Od 2. do 6. rujna u Berlinu je svoje novitete predstavilo više od 1000 izlagača, a tijekom pet sajamskih i dva novinarska dana kroz paviljone je prošla više od 161.000 ljudi.

Održivost, povezivost i rješenja pametnog doma bile su glavne teme ovogodišnjeg sajma IFA u Berlinu. Nakon tri godine pauze IFA Berlin se snažno vratio kao najveći svjetski događaj za industriju potrošačke i kućne elektronike.

Unatoč blokadama i drugim ograničenjima koja i dalje pogađaju dijelove Azije, izlagači su zauzeli više od 80% prostora na prostoru Messe Berlin, a robne marke su iskoristile priliku da se konačno ponovno povežu licem u lice s trgovcima, medijima i posjetiteljima.

blank

Sveukupna posjećenost sajma IFA 2022 također je bila velika, posebno s obzirom na trenutna ograničenja putovanja u Aziji. Nešto više od 161.000 ljudi došlo je na IFA Berlin tijekom pet dana sajma; u usporedbi s godinama prije pandemije stručnjaci iz industrije i trgovački posjetitelji činili su veći udio svih sudionika. Mnogi izlagači izvijestili su o neobično velikom broju poslovnih sastanaka koji su se održavali tijekom sajma.

Na sajmu smo bili i na štandu hrvatskog brenda VIVAX koji je imao zanimljiv i zapažen nastup, uz naglasak na novoj liniji televizora dijagonala od 50, 55 i 65 inča. Gledali smo i u Vivax QLED televizor kojim je moguće upravljati glasom, uz izgovor Hej Google, a uređaj funkcionira i uz Apple AirPlay.

IFA je privukla i snažnu medijsku prisutnost; više od 2500 novinara došlo je u Berlin, a oko polovice njih predstavljalo je međunarodne medijske organizacije. Među njima bio je i novinar portala Portofon.com, kao dugogodišnji posjetitelj ovog sajma. Bili smo u Berlinu i u rujnu 2020. godine.

Održivost je bila jedna od najvećih tema ovogodišnjeg sajma IFA u Berlinu, uz inteligentno povezivanje uređaja i Smart Home rješenja. To se također odrazilo na neke od ovogodišnjih IFA predavanja. Hakan Bulgurlu, glavnim izvršnim direktorom Arçelika, uputio je strastven poziv industriji potrošačke i kućne elektronike da surađuju i daju svoj dio u suzbijanju klimatskih promjena i smanjenju zagađenja. Gwenaelle Avice-Huet, glavna direktorica za strategiju i održivost Schneider Electrica, proširila je temu istražujući kako uređaji Smart Home mogu učiniti naše domove održivijima. Održivošću se bavio i Samsung, ista tema čula se na predavanju brenda Honor.

Još jedna velika tema bila je inteligentna povezanost i kako ona omogućuje besprijekorna iskustva. Cristiano Amon, glavni izvršni direktor tvrtke Qualcomm, istražio je ogroman potencijal povezanih usluga i uređaja u budućnosti.

George Zhao, izvršni direktor Honora, i Tony Ran, predsjednik Honor Europe pokazali su kako ta iskustva već zaživljavaju dok je William Tian, predsjednik Huawei Consumer Business Group Western Europe prikazao integraciju uređaja iz pametnog telefona i pametnog ureda sve do prostora za zdravlje i fitness.

blank

blank

blank

SHIFT Mobility – mobilnost bez ograničenja

Dvodnevna konferencija o inovacijama SHIFT Mobility 2022. postigla je veliki uspjeh, kažu organizatori. Konvencija je okupila automobilske tvrtke poput Volkswagena, Forda, BMW-a i Mercedes Benza, tehnološke divove poput AWS-a i Qualcomma, pridošlice poput Liliuma, Pivta, Lexga i Autobrainsa zajedno s vrhunskim istraživačima s mjesta poput Fraunhofer instituta i Sveučilišta u Torontu, plus vrlo mlade startupi.

Berlinski tjedan fotografije

Četvrto izdanje BERLIN PHOTO WEEK-a privuklo je više od 20.000 foto entuzijasta u Arenu Berlin, s velikim udjelom mladih ljubitelja fotografije i videa. Milijuni drugih pratili su događaj na internetu.

Video galerija

U nastavku donosimo najzanimljivije novitete koje su izlagači predstavili:

Honor

TCL

Samsung

Nokia X30, G60, Nokia C31, Nokia T21

Honor 70, Honor MagicBook 14, Honor Pad 8

Asus Zenbook 17 Fold OLED

CAT S53 & CAT Q10

Glovii battery heated clothing

Mars cat

Hyperlapse kroz sajam