Apple iPhone 13 vs. iPhone 14

blank

Apple je predstavio potpuno novu liniju iPhonea, obnovljene AirPods Pro, tri nova modela Apple Watch sata i ažuriranje za Apple Fitness+

Odabrali smo početni model Apple iPhone 14 za našu usporedbu kako bismo provjerili što je novo. Ili nema ništa novo?

Vizualno su isti, Apple zaista ne mijenja dizajn tako lako. Straga je smještena dvostruka kamera, naprijed je i dalje veliki urez za selfie kameru.

blank

Boje kućišta su slične, ali ima i nekih promjena. I dalje imaju IP68 do 6 metara dubine vode, do 30 minuta trajanja. Naprijed je keramička zaštita stakla, na boku aluminij. Debljina kućišta je povećana sa 7,65 na 7,80 mm. Ali je istovremeno masa smanjena sa 174 na 172 grama.

Zadržan je Super Retina OLED zaslon dijagonale od 6,1 inča, uz 2532 x 1170 piksela, uz 460 ppi. Maksimalna svjetlina je 800 nita, a može se dobiti i 1200 nita odnosno kandela uz HDR.

blank

Novost je SOS poziv preko satelita, ukoliko zaglavite negdje gdje nema signala mobilne mreže, a u opasnosti ste. Novi Apple iPhone 14 će detektirati čak i sudar s automobilom, ukoliko vam se dogodi. Dakle, novosti su unutar telefona, ne vide se vizualno.

Zadržana je stražnja dvostruka kamera od 12 megapiksela, ali novi model donosi neka poboljšanja. Oba modela imaju 2x optički zum te optičku stabilizaciju slike.blank

Video se i dalje snima u 4K, a novi iPhone 14 donosi novost – Action način rada.

Prednja kamera od 12 megapiksela sada ima i auto fokus. Novost je Photonic Engine. Cinematic način sada snima 4K HDR video pri 30 fps.

Čipset A15 Bionic je isti kao i u starijem modelu tako da Apple nije tu ništa unaprijedio, ali baterija sada nudi 20 umjesto 19 sati video reprodukcije, 16 umjesto 15 sati gledanja streaming videa te 80 umjesto 75 sati slušanja glazbe.

blank

Na kraju, velika novost je rad samo sa eSIM modela iPhone 14, to jest podržava dvije eSIM kartice dok iPhone 13 radi i s klasičnom nanoSIM karticom i eSIM. Najvjerojatnije će se to odnositi samo na prodaju u SAD-u, ali za očekivati je da će brzo doći i u Europu. Čim mobilni operatori budu spremni.

I dok iPhone 13 starta s cijenom od 699 USD, cijena za iPhone 14 je od 700 USD.

blank