Pametni satovi su itekako traženi u 2020. godini

blank

Globalni prihodi od isporuka pametnih satova u svijetu u prvoj polovici 2020. godine povećali su se za 20 posto, a na vrhu su Apple, Garmin i Huawei

Tri branda (Apple, Garmin i Huawei) imaju udio na tržištu od čak 69 posto, pokazuju podaci istraživanja tvrtke Counterpoint. Zdravi rast od 20 posto u prvoj polovici 2020. godine, u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini pokazuje kako je interes korisnika za pametnim satovima itekako velik, usprkos pandemiji Covid-19 bolesti.

U šest mjeseci 2020. godine u svijetu je isporučeno gotovo 42 milijuna pametnih satova. I dok je u Europi rast 9 posto te 5 posto u SAD-u, na tržištu Indije, inače regiji najviše pogođenoj koronavirusom, rast je 57 posto.

blank

Apple dominira tržištem pametnih satova, i u broju isporučenih satova i od prihoda od prodaje. Imali su rast od 22 posto što se tiče volumena isporučenih satova, a rastu su najviše pridonijeli Europa i Sjeverna Amerika. Apple ima udio od 51,4 posto, a imali su udio od 43,2 posto.

Garmin, koji se sa svojim pametnim satovima obraća sportskim entuzijastima rastao je sa svojim serijama Forerunner i Fenix za 31 posto, a Europa i Sjeverna Amerika ključna su im tržišta. Garmin ima udio od 9,4 posto, što je rast u odnosu na 8,9 posto prošle godine.

Huawei Watch GT 2 46 mm
Huawei Watch GT 2 (46 mm)

U odnosu na prošlu godinu, Huawei je u prvoj polovici 2020. godine imao rast isporuka pametnih satova za čak 57 posto tako da su zauzeli drugo mjesto. Najviše je rastu prodaje pridonijela serija Huawei Watch GT2, koja se dobro prodavala na kineskom i azijskom tržištu. Na ova dva tržišta isporuke su rasle za čak 90 posto. Huawei ima udio od 8,3 posto, a u godini prije imali su udio od 5,5 posto.

Amazfit je imao rast od 51 posto, Xiaomi je rastao za 47 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ponajviše zahvaljujući kineskom, indijskom i preostalom azijskom tržištu.

Samsung, koji je u kolovozu predstavio Galaxy Watch 3, nije imao veliki udio – pali su s prošlogodišnjih 9,3 posto na 7,2 posto te su tako prošlogodišnje drugo mjesto prepustili Garminu i završili na četvrtom mjestu.

Kako izgleda prodaja (odnosno isporuka) pametnih satova u svijetu u H1 2020 pogledajte u nastavku:

blank

U top 5 najprodavanijih modela pametnih satova u prvoj polovici 2020. godine su Apple Watch serija 5, Apple Watch serija 3, Huawei Watch GT2, Samsung Galaxy Watch Active 2 i Imoo Z3 4G, objavio je Counterpoint.

blank