Perite ruke, ali operite i svoj mobitel

blank

Zaštita od koronavirusa najučinkovitija je ako redovito i detaljno perete ruke vodom i sapunom te održavate razmak do drugih osoba. Kako oprati svoj mobitel?

Prema nekim informacijama teški akutni respiratorni sindrom koronavirus, koji uzrokuje bolest COVID-19, može preživjeti u zraku i na raznim površinama od tri sata do čak tri dana. Dakle, postoji mogućnost da se ljudi zaraze dodirivanjem kontaminiranih predmeta, a zatim dodirivanjem lica, usta, nosa ili očiju.

blank

Rješenje je očistiti i dezinficirati predmete koje često dodirujemo, poput telefona i elektroničkih uređaja. Prema nezavisnom istraživanju koje je proveo Dscout, u prosjeku tijekom jednog dana pametni telefon dodirujemo više od 2600 puta. Elektronsku poštu provjeravamo 76 puta dnevno. Dakle, sve to stvara razlog i za zabrinutost.

Higijenu bi trebalo provoditi i s pametnim telefonom, a ne samo prati ruke. Vaš telefon na površini može sadržavati više od 17.000 mikroba. Međutim, što ako vaš pametni telefon nije vodootporan? U tom slučaju vodu i sapun ne smijete koristiti, iako je to najbolje rješenje za ubijanje bakterija i virusa. U suprotnom, oštetit ćete svoj uređaj.

blank

Koronavirus se može dezinficirati u samo jednoj minuti primjenom 62 do 71 posto etanola 0,5 posto vodikovog peroksida ili 0,1 posto izbjeljivača, pokazuju istraživanja predstavljena u Journal of Hospital.

S druge strane, proizvođači telefona poput Applea upozoravaju korisnike da je korištenje bilo kakvih sredstava u tekućem stanju opasno za njihove uređaje jer vlaga ne smije doći u bilo koji otvor telefona. Jasno, to znači da se mobiteli ne smiju niti potopiti u sredstvu za čišćenje.

Američki telekom operator AT&T sugerira korištenje mekane krpe bez dlačica na koju se rasprši neabrazivno ili dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola (70 posto izopropil) te zatim obrisati uređaj koji pri tome obavezno mora biti isključen i bez napajanja na punjač.

blank

Najbolje bi bilo nabaviti zaštitnu masku. Vodootporna kućišta Catalyst (Waterproof Case) dizajnirana su tako da im ne smeta većina potvrđenih metoda i sredstava koja uništavaju COVID-19, uključujući sapun i vodu, 70-postotni izopropil alkohol i 62 – 71 posto etanola. Kućišta su potpuno zatvorena te su namijenjena uređajima poput pametnih telefona Apple iPhone, AirPods slušalica, Apple Watch pametnog sata i tableta iPad.

Vodootporna zaštita iPhonea s maskom Catalyst funkcionalna je do dubine do 10 metara (za iPhone 6s serijui starije modele do 5 metara dubine), ali i za pad s visine do 2 metra. Jamče se vrhunske akustičke performanse uz patentirani True Sound Acoustic Technology te rotirajuću tipku za isključivanje zvuka.

blank

Tvrdo obložena dvostruka optička leća u potpunosti je zatvorena od prolaska snijega, prljavštine i prašine. Integrirana zaštita za ekran pruža savršenu osjetljivost na dodir dok se kroz prozirni kućište ne skriva dizajn telefona. Catalyst zaštitna maska u potpunosti podržava bežično punjenje baterije.

Zaštitna futrola ima Lightning port za punjenje koji odgovara većini kabela za punjenje, a istovremeno se iPhone štiti i od ogrebotina. Cijena za Catalyst 100% Waterproof Cases for iPhone je od 69,99 to 89,99 USD.

Pogledajte kako izgleda Catalyst zaštitno kućište i pranje dok je mobitel unutar samog kućišta: