Počinje 6G testiranje – Kina je u orbitu lansirala prvi 6G eksperimentalni satelit

blank

6G ili šesta generacija mobilne telefonije očekuje se oko 2030. godine. Kina je upravo počela s istraživanjem

Lansiranjem testnog 6G satelita počela je era istraživanja sljedeće generacije mobilne telefonije – 6G. Za testiranje komunikacije iz svemira Kina će koristiti visokofrekventni terahercni spektar, smješten između microwave i infracrvenog spektra.

Informaciju o lansiranju 6G satelita objavilo je kinesko veleposlanstvo u SAD-u, a lansiranje je obavljeno 6. studenog ove godine u centru za lansiranje satelita Taiyuan u kineskoj provinciji Shanxi. Prvi na svijetu 6G eksperimentalni satelit u orbitu je poslan u raketi koja je ponijela ukupno 13 satelita.

6G satelit mase je 70 kilograma, a cilj je provjera prijenosa podataka putem terahercnog spektra kako bi se testirale različite aplikacije za pametne gradove, zaštitu okoliša i prevenciju katastrofa, pratili poljoprivredni usjevi i šumski požari, izvijestila je China Global Television Network.

Na specifikaciji sljedeće generacije mobilne telefone, 6G, trebalo bi početi već u 2021. godini, a standard bi trebao biti dovršen do 2028. godine tako da bismo prve 6G mreže mogli očekivati oko 2030. godine.

Japanski operator NTT DoCoMo u siječnju ove godine počeo je s prvim koracima prema razvoju 6G-a, a komercijalno mrežu planiraju pustiti u pogon za 10 godina (2030.). Spomenimo i da su u svibnju ove godine China Unicom i ZTE potpisali strateški sporazum o razvoju 6G tehnologija.

6G bi trebao donijeti još veće brzine prijenosa podataka od 5G-a, procjenjuje se 100 puta veća propusnost podataka te kašnjenje koje će se mjeriti u milisekundama.