Samsung predviđa da bi 6G mreže trebale stići u 2028. godini

blank

Za osam godina trebale bi s radom početi prve 6G mreže, procjenjuje Samsung, a ponudit će se brzine prijenosa podataka od 1000 Gb/s

5G je dizajniran za postizanje brzina prijenosa podataka do 20 Gb/s, a sljedeća (šesta) generacija mobilne telefonije očekuje se krajem ovog desetljeća. Samsung najavljuje početak rada na 6G mreži već za osam godina, točnije u 2028. godini.

Uz još veće brzine prijenosa podataka naglasak će biti i na latenciji odnosno kašnjenju signala – cilj je dostići kašnjenje od samo 1 ms. 6G bi trebao omogućiti usluge temeljene na proširenoj stvarnosti, visokokvalitetnim mobilnim hologramima te digitalne replike.

blank

ITU (ITU Radiocommunication Sector) trebao bi početi s radom na standardizaciji 6G-a već u 2021. godini kako bi se sve završilo do 2028. godine, a prve komercijalne mreže pokrenule u 2030. godini. Primjetno je kako se razvojni ciklus svake nove mobilne generacije skraćuje – za 3G je iznosio 15 godina, a za 5G samo osam godina.

Japanski telekom operator NTT DoCoMo u siječnju ove godine započeo je s planiranjem 6G-a, s ciljem komercijalizacije u 2030. godini. U svibnju ove godine China Unicom i ZTE potpisali su strateški sporazum razvoja 6G tehnologije.