Pogledajte po kojoj se prosječnoj cijeni prodaju mobiteli

blank

Izgleda da je prosječna cijena pametnih telefona počela poprilično rasti, pokazuju podaci za posljednjih šest godina, a najveći krivac za to je Apple iPhone X.

Prije šest godina prosječna cijena za smartfon kupljen bez pretplatničkog ugovora iznosila je 378 USD, zatim je padala do 2015. godine (na 302 USD) da bi sljedeće 2016. godine cijena u prosjeku iznosila 310 USD. Rast se nastavio i u 2017. godini, a cijena je povećana na 328 USD, pokazuju podaci GfK, a prenosi ih Statista.

blank
Prosječna cijena pametnih telefona (bez pretplatničkog ugovora) u svijetu, u periodu od 2012. – 2017.

Iz dijagrama je zanimljivo iščitati podatak o prosječnoj cijeni smartfona u četvrtom kvartalu 2017. godine – 363 USD, pa je vrlo lako iz toga zaključiti da je za porast prosječne cijene kriv Apple iPhone X (iPhone 10) s početnom cijenom od 999 USD. Štoviše, nakon što je predstavljena cijena za iPhone X, inače najskuplji Appleov telefon ali ne i najskuplji jer se sjećamo Nokijinih modela serije 8xxx s cijenama koje su u Hrvatskoj dostizale i do 14.000 kuna, prosječna prodajna cijena pametnih telefona u svijetu je porasla za 10%, u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije.

Cijena iPhonea X je gotovo tri puta veća od prosječne cijene za pametne telefone. Cijene će i dalje ići prema gore jer su usporene isporuke novih smartfona na godišnjoj razini pa se proizvođači okreću drugim načinima kako ne bi došlo do usporavanja rasta prihoda. Tržišta postaju sve zasićenija te se stoga proizvođači usredotočuju na vrhunske mogućnosti i to papreno naplaćuju. U prošloj godini globalno tržište smartfona imalo je rast od 11% u pogledu vrijednosti prodaje, a samo 1% u broju prodanih jedinica.