Potražnja za Sonyjevim pametnim telefonima i dalje se smanjuje

blank

I dok Sonyjev odjel koji proizvodi dijelove za kamere i dalje ostvaruje rast, prodaja pametnih telefona sve je lošija

Sonyjeve nevolje s pametnim telefonima dodatno su pogoršane pandemijom koronavirusa, pokazuju podaci za Sonyjev četvrti kvartal (od siječnja do kraja ožujka 2020.), u usporedbi s istim razdobljem u 2019. godini. Sonyjev izvještaj o zaradi pokazuje da su prihodi njihovog odjela mobilnih komunikacija imali pad sa 107,1 milijardi JPY (japanskih jena) na 70,4 milijardi jena (658,3 milijuna USD) u posljednjem tromjesečju ove godine.

Generalno, manja potražnja za pametnim telefonima u svijetu, tečajevi i pandemija koronavirusa uzeli su svoj danak.

Sonyjev odjel Electronics Products and Solutions, u kojem se nalazi i odjel mobilnih komunikacija, također je imao pad, s 478 milijardi jena na 357 milijardi jena. Jedina svijetla točka u poslovanju je odjel u kojem se proizvode senzori za kamere, koje Sony prodaje mnogim proizvođačima pametnih telefona. Imali su povećanje prihoda sa 169,6 milijardi jena na 210,7 milijardi jena.

Na razini grupe, Sony je u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvario prihod od 1,7 bilijuna japanskih jena, što je pad od 18 posto, dok je neto prihod pao za čak 86 posto, na 13 milijardi jena. Povratak u normalu Sony očekuje u listopadskom tromjesečju ove godine, a vrhunac COVID-19 bolesti trebao bi biti upravo u trenutnom tromjesečju.

Masaru Ibuka je u 1946. godini otvorio trgovinu elektroničkom robom u Tokiju, u kojoj je radilo 8 radnika. 7. svibnja 1946. godine Ibuka se udružio s Akio Morita te su osnovali kompaniju Tokyo Tsushin Kogyo. Kompanija je proizvela Type-G, prvi japanski tape recorder.

U 1958. godini kompanija mijenja ime u Sony, a naziv je nastao kao izvedenica dvije riječi: latinske riječi sonus (zvuk) i sonny, što je bio uobičajeni slengovski izraz 1950-ih u Americi za mladog dječaka.