Prodaja Apple iPhonea smanjila se za 10 posto

blank

Apple je objavio financijske rezultate za svoje drugo tromjesečje fiskalne 2024. koje je završilo 30. ožujka 2024.

Kvartalni prihod iznosio je u periodu od početka siječnja pa do kraja ožujka 2024. 90,8 milijardi USD, što je pad od 4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Imali su tromjesečnu zaradu po razrijeđenoj dionici od 1,53 USD.

“Danas Apple izvješćuje o prihodu od 90,8 milijardi dolara za ožujsko tromjesečje, uključujući rekordan prihod svih vremena u uslugama”, rekao je Tim Cook, izvršni direktor Applea te dodao:

“Tijekom tromjesečja bili smo oduševljeni lansiranjem Apple Vision Pro i što smo svijetu pokazali potencijal koji prostorno računalstvo otvara. Također se veselimo uzbudljivoj najavi proizvoda sljedeći tjedan i nevjerojatnoj Svjetskoj konferenciji programera (Worldwide Developers Conference) sljedeći mjesec. Kao i uvijek, usredotočeni smo na pružanje najboljih proizvoda i usluga za naše klijente, a to činimo dok živimo u skladu s temeljnim vrijednostima koje nas pokreću.”

Tim Cook, Apple
Tim Cook, Apple

“Zahvaljujući vrlo visokim razinama zadovoljstva i lojalnosti kupaca, naša aktivna instalirana baza uređaja dosegla je novi rekord svih vremena u svim proizvodima i svim geografskim segmentima, a naša poslovna izvedba dovela je do novog rekorda EPS-a za posljednje tromjesečje,” rekao je Luca Maestri, financijski direktor Applea te dodao:

“S obzirom na naše povjerenje u Appleovu budućnost i vrijednost koju vidimo u našim dionicama, naš je odbor odobrio dodatnih 110 milijardi dolara za otkup dionica. Također povećavamo našu kvartalnu dividendu dvanaestu godinu zaredom.”

Upravni odbor Applea objavio je novčanu dividendu od 0,25 USD po dionici redovnih dionica Društva, što je povećanje od 4 posto. Dividenda se isplaćuje 16. svibnja 2024. dioničarima u evidenciji zaključno s radom 13. svibnja 2024. Upravni odbor također je odobrio dodatni program za otkup do 110 milijardi dolara redovnih dionica Društva.

Apple Vision Pro
Apple Vision Pro

Kako pokazuju podaci koje je objavio Mobile World Live, prodaja Apple iPhonea smanjila se za 10 posto u odnosu na prošlu godinu, na 46 milijardi dolara u drugom fiskalnom tromjesečju (završno s 30. ožujka 2024.), a ukupna prodaja iz šire Kine pala je na 16,4 milijarde dolara, u odnosu na 17,8 milijardi dolara prije godinu dana.

Dok su neki Appleovi konkurenti u Kini stekli tržišni udio u prvom tromjesečju, izvršni direktor Applea Tim Cook uzvratio je na poziv o zaradi tvrdeći da su dva njegova modela iPhone 15 najprodavaniji pametni telefoni u urbanim područjima.

Sveukupni prihod tvrtke pao je 4,3 posto na 90,8 milijardi dolara, za što je Cook rekao da je djelomično posljedica teške usporedbe s prošlogodišnjim rezultatima koji su uključivali oko 5 milijardi dolara prihoda od “zaustavljene potražnje zbog ograničenja” tvornice za Covid-19 (koronavirus), što je odgodilo isporuke iPhonea 14.

Apple planira objaviti svoju dugo očekivanu strategiju umjetne inteligencije na godišnjoj Svjetskoj konferenciji programera u lipnju.

“I dalje smo optimistični u vezi s našom prilikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji”, rekao je Cook te dodao: “imamo značajna ulaganja i veselimo se što ćemo uskoro s našim kupcima podijeliti neke vrlo uzbudljive stvari.”

Napomenuo je da će “Appleova jedinstvena kombinacija besprijekorne integracije hardvera, softvera i usluga, revolucionarnog Appleovog silikona, istaknuti tvrtku u novoj eri umjetne inteligencije.