Sudar u iskrivljenom prostoru: Motorola RAZR 2019 vs. Samsung Galaxy Z Flip

blank

I Motorola i Samsung sa svojim savitljivim ekranima prkose fizici. Prkose li i vama? Možete li tijesto za pitu s krumpirom savinuti 200.000 puta, prije nego li pukne

Iako je Motorola prva predstavila model kakav će većina nas poželjeti u 2020. godini, pitanje je koji model sa savitljivim ekranom odabrati. Jasno, Motorola će imati posebno mjesto u povijesti, ali i Samsung se za to izborio. Ne mislimo pri tome samo na model Samsung Galaxy Fold nego i na činjenicu kako je Samsung Galaxy Z Flip prvi model s rupicom u glavnom ekranu koji se savija.

blank

blank

S oba modela prestaje doba velikih grba u džepovima, prestaje i potreba za nošenjem onih torbica koje muškarci iz tog razloga moraju nositi preko ramena. Ženama je ionako svejedno, ako nose svoje fancy torbice.

Motoroli je možda upitna praktičnost zbog donjeg unutarnjeg dijela zbog grbe koju pamtimo još s modela RAZR V3 iz 2004. godine. Da, izgleda cool, ali je pitanje praktičnosti odnosno koliko smeta. Ne znamo, možda uopće ne smeta nego dapače dobro dođe, kao oslonac prilikom držanja mobitela u ruci.

blank

blank

U svakom slučaju, i jedan i drugi model dugoročno nisu baš neka sreća, osim ako ste inače retro tip i ne zanimaju vas najmodernije tehnologije. Recimo, niti jedan nema podršku za 5G. Možda vam se u Hrvatskoj to ne čini bitnim u ovom trenutku dok se još uvijek patite da nekad ulovite kvalitetan 4G signal.

Ali, na zapadu je situacija drugačija, a i sami ćete se možda zaputiti do Austrije, Italije, Njemačke ili pak Irske te poželjeti okusiti što znače velike brzine prijenosa. Jasno, i kod kuće, dok koristite optiku, možete preko mobitela surfati velikim brzinama, ali 5G je nešto posebno. Kod kuće sigurno nemate 1 Gb/s.

U pogledu izrade kućišta, koje je kod Motorole mase 205 a kod Samsunga 183 grama, Samsung odnosi pobjedu sa svojim potpuno staklenim kućištem, za razliku od RAZR 2019 koji na prednjem vanjskom dijelu ima plastiku. Eh, originalni RAZR V3 ima kvalitetno metalno kućište. OK, oba modela na sebi imaju nešto metala, i to na okviru.

blank

Usporedimo li debljinu kućišta, RAZR je i dalje ono što je nekad bio – tanji je za 0,3 milimetra (6,9 u odnosu na Samsungovih 7,2 mm). Oštrica je ipak oštrija kod Motorole. Kad se telefon preklopi, tada je opet Motorola superiornija s 14 mm debljine u odnosu na 17,3 mm. Po pitanju vanjskih dimenzija razlika nije velika, u samo nekoliko milimetara pa tom dijelu nećemo poklanjati pozornost. Bitno da oba mogu stati lako u ruku i u prednji džep hlača.

Ona Samsungova debljina dobro će doći vlasnicima zbog većeg kapaciteta baterije od 3300 mAh, za razliku od 2510 mAh kod Motorole. Obje se baterije pune istom snagom od 15 W, s tim da se Samsungova može puniti i bežično.

blank

Dolazimo do tih famoznih savitljivih ekrana koji će, nadamo se, izdržati 200.000 savijanja. U svakom su slučaju kvalitetniji nego tijesto pite. Možete li tijesto za pitu s krumpirom savinuti 200.000 puta, prije nego li pukne?

Motorola zbog one grbe na dnu kućišta ima manji ekran od 6,2 inča dijagonale dok Samsung sa 6,7 inča i 82,5 posto koristi daleko veći postotak od Motorolinih 70% pokrivenosti kućišta. Nešto više piksela nudi Samsung, uz gustoću od 425 ppi, u odnosu na Motorolinih 373 ppi.

blank

 

Velike razlike nastaju kad se pogleda vanjski ekran – Motorola nudi 2,7 inča, a Samsung “flaster ekran” od 1,1 inča. Jasno, ugrađene komponente poprilično odlučuju što će se u konačnici nalaziti u telefonu. Dakle, negdje dobijete, a negdje izgubite. Možda je baš zato ugrađena baterija u Samsung Galaxy Z Flip toliko većeg kapaciteta.

Po pitanju snage, Samsung je superiorniji te nudi relativno novi Snapdragon 855+ (najnoviji Snapdragon 865 ugrađuje se u nove Galaxy S20 modele). Samsungov procesor radi na taktu do 2,95 GHz, a Motorolin Snapdragon 710 na 2,2 GHz. Motorola je inferiornija i po pitanju radne memorije koja iznosi 6 GB, a u Samsung se ugrađuje 8 GB RAM-a. Ako imate microSD karticu koju biste umetnuli u novi preklopni mobitel, ništa od toga jer niti jedan nema tu opciju. Eh da, moglo bi biti problema i sa SIM karticama jer Motorola koristi samo eSIM, kojeg kod nas za sada podržava samo Hrvatski Telekom, koliko je poznato.

blank

 

Samsung je u rupicu unutar velikog ekrana ugradio kameru od 10 megapiksela, a Motorola od 5 Mpx. Ipak, nije sve u megapikselima pa tako Motorolina kamera sigurno uz f/2.0 otvor blende nudi bolje fotke noću, dok Samsung ima f/2.4. Ali se zato kod Samsunga obje vanjske kamere mogu koristiti kao selife kamera, uz maleno tražilo, a ugrađene su dvije kamere od 12 megapiksela, s tim da je jedna i širokokutna. I Motorola koristi dva senzora na vanjskom dijelu kućišta, s tim da je uz 16-megapikselnu kameru ugrađen ToF senzor koji mjeru dubinu. Zamalo smo zaboravili, otvor blende od f/1.7 je ipak bolji nego kod Samsunga s f/1.8.

blank

Niti jedan model, uz nemogućnost proširenja memorije karticama, nema niti 3,5 mm ulaz za slušalice pa vam preostaju Bluetooth ili USB Type-C adapter ako imate svoje stare slušalice. Ipak, u slučaju Samsunga vam stare slušalice neće niti trebati jer će u pakiranju doći slušalice koje potpisuje AKG. Oba modela imaju senzor otiska prsta, s tim da je kod Samsunga smješten na bočnom dijelu, a kod Motorole na prednjem dijelu kućišta.

Možda vam se čini manje bitno, ali Samsung Galaxy Z Flip može biti otvoren pod kutom od 90 stupnjeva ili nekim drugim, što znači da ga možete postaviti kao laptop. Ali, Motorola donosi onaj svoj poznati klik prilikom otvaranja, kako biste i vi i vaša okolina znali da je telefon upravo preklopljen.

Samsung SGH-A300
Samsung SGH-A300

Pri prvom opisu Galaxy Z Flipa rekli smo kako nas podsjeća na Samsung SGH-A300 iz 2001. godine – bio je to prvi Samsung s dva ekrana, a podsjećao nas je na “veš mašinu”. U pogledu retro štiha, Motorola je ipak originalnija jer se na ekranu može postaviti izgled kao kod originalnog RAZR V3 modela. I koji na kraju model odabrati, ako vam se ponudi izbor? Ako će cijena biti presudan faktor, onda je izbor neriješen – oba će modela koštati oko 1500 eura.

blank