Rijeka dobila pametne spremnike za otpad

blank

U centru Rijeke je postavljeno 15 od ukupno planiranih 25 pametnih spremnika za otpad koje je isporučila A1 Hrvatska

Do kraja ožujka ove godine grad Rijeka imat će 25 spremnika za otpad uz koje će biti moguće održivo gospodarenje otpadom, pri čemu će se čuvati okoliš i zdravlje ljudi te smanjiti učestalost pražnjenja i odvoza otpada, a time i ugljični otisak gradskog sustava zbrinjavanja otpada.

Pametniji sustav gospodarenja otpadom omogućuju spremnici opremljeni solarnim panelom što ih čini samoodrživima. Zahvaljujući ugrađenoj preši, kapacitet im se povećava za 10 puta te se tako smanjuje učestalost pražnjenja odnosno odvoza otpada.

Spremnici uz IoT senzore napunjenosti komuniciraju s A1 Digital IoT cloud platformom u realnom vremenu čime je omogućen uvid u stanje, optimizaciju rute i troškova odvoza što ih sve čini pametnim spremnicima za otpad. A1 NB IoT mreža ima nacionalnu pokrivenost, a uz pouzdanost i sigurnost omogućuje povezivanje velikog broja pametnih uređaja i senzora.

blank

Pametne spremnike na riječkim ulicama prepoznat ćete i vizualno, za što su zaslužni riječki umjetnici koji su u projektu sudjelovali sa svojim jedinstvenim likovnim rješenjima. Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović naglašava da je to još jedan korak u zelenoj perspektivi Rijeke kao pametnog grada:

„Rijeka je za pametna digitalna rješenja više puta nagrađivana, a ovaj je projekt jedan od takvih
koji Rijeku čine pametnim gradom, ekološki osviještenim i gradom koji brine o zdravlju svojih sugrađana i okolišu koji svi zajedno dijelimo. Posebnost ovom projektu daje dimenzija uključivanja riječkih umjetnika koji su osmislili likovna rješenja kojima su oslikani spremnici. Tako oni nisu samo komunalna oprema nego se na gradskim ulicama pojavljuju kao svojevrsna otvorena galerija. Ovime je na jedan dobar način spojena kreativnost, briga o okolišu i svakodnevna potreba građana u urbanoj sredini. Na ovaj i ovome slične načine, Rijeku treba razvijati i dalje jer ovakve korisne i kreativne projekte Riječani zaslužuju. Ovo nas, uz sva druga pametna rješenja koja su do sad realizirana u Rijeci, čini građanima modernog i pametnog grada.“

Zadovoljeni su i najviši higijenski standardi beskontaktnim otvaranjem i antibakterijskim premazom. Nema niti širenja neugodnih mirisa ili tekućina jer su spremnici hermetički zatvoreni. Usklađeni su sa svim važećim direktivama i propisima Europske Unije uz CE oznaku i certifikat.

„Naša je vizija biti pokretač pametnog društva. Urbanizacija, stalno povećanje količine otpada te utjecaj na čovjeka i okoliš potaknuli su nas na razvoj i ponudu pametnih rješenja za održivi razvoj. Iznimno smo ponosni što na ovaj način možemo pridonijeti boljoj budućnosti grada Rijeke“, objasnio je Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska.

A1 Hrvatska u suradnji s parterom, kompanijom Interseroh, na domaće tržište donosi tri modela spremnika za pametno gospodarenje otpadom na IoT tehnologiji – vanjski postavljeni u Rijeci, unutarnji te spremnik s umjetnom inteligencijom koji sam razvrstava otpad.