Samo 10 posto mobitela u Hrvatskoj može primiti SRUUK-ovu poruku

blank

Iako se obavijesti mogu slati putem SMS poruka to je izuzetno spor i nepouzdan kanal za komunikaciju, za razliku od CB poruka

Dobijete li na svoj mobitel Cell Broadcast (CB) poruku pomislit ćete da će vam telefon eksplodirati u ruci. Iako prethodna rečenica zvuči izuzetno alarmantno, u stvarnosti nije ništa manje strašno čuti tuleći zvuk iz zvučnika telefona. Koji je uz to i zaključan, pa čak i na vibro odnosno tihoj dojavi.

Ako na večer idete spavati s telefonom na tihoj dojavi (Silent), kako vas ne bi noću uznemiravali zvukovi pristiglih mail poruka ili notifikacija s društvenih mreža, zaprimi li vaš uređaj CB poruku sigurno ćete iz prve skočiti iz kreveta. To je i cilj takvih poruka, kako biste što prije poduzeli određenu radnju, ako postoji ugroza za živote i imovinu.

U Hrvatskoj je danas donesen Pravilnik o ranom upozoravanju stanovništva, na snagu stupa od sutra 5. kolovoza 2023. tako da bi SRUUK (Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama) uskoro mogao biti u funkciji, što javnost već neko vrijeme i traži te se pita zašto nismo dobili upozorenje za oluju koja je prije dva tjedna zahvatila i poprilično razorila jedan dio Hrvatske, a prije toga Sloveniju te kasnije Srbiju i Bugarsku.

blank

Prije tjedan dana bio sam u Južnoj Koreji te sam tamo, na svoj pametni telefon dobio CB poruku kojom se upozorava na jedan događaj koji se dogodio u Seulu. Prvi put sam samo ja dobio takvu poruku, mobitel je počeo alarmirati kao da je poludio, s tim da je bio postavljen na vibro dojavu. Drugi put mi je poruka došla dok sam bio okružen Korejcima.

Iako situacija nije bila za poduzeti neku akciju jer se radilo o upozorenju shvatio sam kakvu moć imaju CB poruke, kad bi došle na vrijeme. Sigurno biste odmah napustili svoj prostor jer negdje oko vas gori, poplava je. Dakle, ako se radi o mogućoj neposrednoj opasnosti iz područja meteorologije, hidrologije i obrane od poplava, zaštite od požara, seizmologije, ionizirajućeg zračenja.

SRUUK sustav podržava slanje CB poruka. Zamišljen je kao primarni način slanja poruka budući podržava trenutnu dostavu poruka svim korisnicima koji su takve poruke u mogućnosti primiti. U Hrvatskoj CB poruke može zaprimiti manje od 10 posto korisnika telekom operatora. Razlog je što mobiteli nisu kompatibilni odnosno pripremljeni za primanje CB poruka.

blank

Poslali smo upite svim telekom operatorima te proizvođačima mobitela. Prvi i vrlo brz odgovor dobili smo od Xiaomija, a čim dobijemo nove odgovore objavit ćemo ih u drugom članku.

Iz Xiaomija kažu kako svi njihovi modeli s Androidom 13 po defaultu imaju uključen CB. Za modele koji su na Androidu 12 se CB poruke mogu uključiti na zahtjev operatora putem softverskog updatea (nadogradnje). Ili vlasnici takvih telefona mogu pričekati dok taj model dobije upgrade na Android 13. Xiaomi u budućnosti planira povećati broj uređaja s podrškom za Cell Broadcast poruke.

Davor Spevec, načelnik sektora 112 Civilne zaštite RH, odgovorio nam je također vrlo brzo na naš upit o CB porukama:

„Cell Broadcast, za razliku od SMS poruka, nema ograničenja u broju poslanih poruka u jedinici vremena, poruka se odašilje radio putem i trenutno ju primaju svi uređaji koji su u području na koji se poruka šalje, a mogu primiti takvu poruku. Trenutno ju u Hrvatskoj mogu primiti samo mobilni uređaji s Android operativnim sustavom i s novijim verzijama softvera. Apple iPhone uređaji trenutno ne mogu primiti takve poruke. Google i Apple su proveli testiranja sa sva tri mobilna operatora u Hrvatskoj i s novom verzijom operativnog sustava, koji se očekuje tijekom rujna ili listopada, takve poruke će moći primati i iPhone uređaji. Svi mobiteli koji će se u buduće prodavati u RH imat će instaliranu tu mogućnost. Naravno, takve poruke mogu primati samo noviji uređaji, koji i hardverski zadovoljavaju tražene karakteristike. Potpuno smo svjesni da je u našoj zemlji u upotrebi veliki broj starijih mobilnih uređaja i zbog toga smo mi i razvili sustav koji može slati i jednu i drugu vrstu poruka, iako nam je cilj da u budućnosti šaljemo samo CB poruke, i zbog brzine i zbog puno većeg broja znakova koje je moguće poslati.“