Samsung i LG zatvorili tvornice, a razlog je koronavirus

blank

Širenje Covid-19 (koronavirusa) na industrijski kompleks u Južnoj Koreji prisililo je Samsung i LG Electronics na privremeno zatvaranje tvornica

Očekivano, zalihe pametnih telefona i komponenti su poprilično neizvjesne što će utjecati na isporuke prema kupcima. Pojedini hrvatski prodavači mobitela već su počeli osjećati posljedice manjka mobitela. Što se događa u Južnoj Koreji, u kojoj je evidentirano 4.812 oboljelih od Coronavirusa?

Samsung je tvorničku liniju za mobitele zatvorio nakon što je koronavirus dijagnosticiran kod četvorice zaposlenika, a ponovni početak rada očekuje se sljedeći tjedan. Pogon koji proizvodi Galaxy S20 seriju i model Galaxy Z Flip, uglavnom za domaće korejsko tržište, prošlog je tjedna zatvoren tri dana nakon što je otkriveno da je zaposlenik zaražen.

blank

Prodaja spomenutih modela iz S20 serije i modela sa savitljivim ekranom Galaxy Z Flip trebala bi početi 6. ožujka 2020. S obzirom na prekid rada tvornice, moglo bi doći do nestašice uređaja, ali kako se većina Samsungovih pametnih mobitela proizvodi u Vijetnamu, očekuje se da će zatvaranje tvornica u Koreji imati vrlo malen utjecaj izvan Koreje.

Samsung proizvodne centre ima u četiri mjesta u Južnoj Koreji (Giheung, Hwaseong, Pyeongtaek i Onyang u kojima se uglavnom proizvode čipovi), u Suzhou i Xi’an u Kini te američkom Austinu. Mobiteli se proizvode u Indiji, Indoneziji, Brazilu.

I u LG Innotek, dobavljaču modula kamera za Apple, došlo je do obustave proizvodnje nakon što je 1. ožujka 2020. jedan zaposlenik bio pozitivan na testiranje koronavirusom. Tvornica je bila zatvorena 2. ožujka na jedan dan, kako bi se obavila dezinfekcija.

Obje tvornice, i Samsungova i LG-jeva, smještene su u industrijskom kompleksu Gumi, u blizini mjesta Daegu u jugoistočnom dijelu Južne Koreje, nekoliko stotina kilometara od Soula. U tom je predjelu otkriveno više od 70 slučajeva osoba zaraženih Covid-19 virusom.

Do zatvaranja sjedišta nekih tvrtki došlo je u Seoulu, u kojem su SK Telecom i LS Group, veliki proizvođači električne opreme, odlučili napraviti takav potez, nakon što su otkrili zarazu kod nekih zaposlenika.

Analitička kompanija IDC predviđa da će globalne isporuke pametnih telefona u prvoj polovici 2020. godine pasti za 10,6 posto u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine. Daljnji rast ili pad ovisi o virusu koji će možda biti stavljen pod kontrolu.

Ovo su najnoviji podaci o koronavirusu, a objavljuju ih svaki dan Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo:

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 90.663

Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 3.124

Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK i San Marino, Monako, Švicarska i Andora ) (izvor ECDC): 2.495

Broj umrlih u Europi: 56

Broj oboljelih u Hrvatskoj: 9

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno devet oboljelih s COVID-19 bolesti, ukupno 5 oboljela u Rijeci i 3 u Zagrebu te jedan u Varaždinu. Prvooboljeli je hrvatski državljanin iz Zagreba koji se zarazio tijekom boravka u Italiji (Milano, pokrajina Lombardija). Dvoje oboljelih iz Zagreba su bliski kontakti prvooboljelog. Treći bolesnik se zarazio tijekom boravka u Italiji (Parma). Četvero oboljelih iz Rijeke su bliski kontakti trećeoboljelog.

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC):

Italija (1.835), Francuska (178), Njemačka (157), Španjolska (114), Velika Britanija (40), Švicarska (30), Norveška (25), Austrija (18), Nizozemska (18), Švedska (15), Belgija (8), Hrvatska (8), San Marino (8), Grčka (7), Finska (6), Island (6), Češka Republika (5), Danska (5), Azerbajdžan (3), Gruzija (3), Rumunjska (3), Rusija (3), Portugal (2), Andora (1), Armenija (1), Bjelorusija (1), Estonija (1), Irska (1), Latvija (1), Litva (1), Luksembourg (1), Monako (1) i Sjeverna Makedonija (1).

U Južnoj Koreji je 4.812 oboljelih, u Japanu 254, Singapuru 108, Hong Kongu 101 i u Iranu 1501.