Što donosi HarmonyOS iz Huaweija

blank

Za sada Huawei ne planira HarmonyOS integrirati u svoje pametne telefone, Android je i dalje na prvom mjestu

Huaweijev novi operativni sustav HarmonyOS, predstavljen 9. kolovoza 2019, zaživio je već dan poslije, na Honor Vision televizorima. Za sada Huawei ne planira HarmonyOS integrirati u pametne telefone, ali sve ovisi kako će se kretati odnosi između SAD-a i Kine.

blank
George Zhao, predsjednik Honora, predstavlja nove televizore na Honor Vision China događanju

Od nekolicine korisnika Huaweija, koji su dobro informirani o događanjima između američkog predsjednika Trumpa i kineskih tvrtki, saznali smo kako i dalje planiraju biti vjerni Huaweiju – izrazito su zadovoljni kamerama i kvalitetom mobitela na Android OS-u, a kad bi se i pojavio novi OS izjavili su kako su spremni nastaviti s vjernošću Huaweiju.

Harmony OS Huawei je predstavio na svojoj Huaweijevoj konferenciji za razvojne programere, a temeljen je na mikrokernelima te je dizajniran za pružanje kohezivnog korisničkog iskustva na svim uređajima i u svim uvjetima.

blank
Richard Yu

Richard Yu, izvršni direktor Huawei Consumer Business Group, objasnio je razmišljanja kompanije koja stoje iza razvoja ovog novog OS-a. „Ulazimo u doba u kojem ljudi očekuju cjelovito inteligentno iskustvo na svim uređajima i u svim okruženjima. Da bismo to podržali, smatrali smo da je važno imati operativni sustav s poboljšanim mogućnostima na više platformi. Trebao nam je OS koji podržava sve uvjete, a koji se može koristiti u širokom rasponu uređaja i platformi i koji može zadovoljiti potražnju potrošača za niskom latencijom i velikom sigurnošću.“

„To su bili naši ciljevi za HarmonyOS“, nastavio je. „HarmonyOS se potpuno razlikuje od Androida i iOS-a. Radi se o OS-u koji se temelji na mikrokernelu, a koji omogućuje besprijekorno iskustvo u svim uvjetima. Ima pouzdanu i sigurnu arhitekturu te podržava komunikaciju na svim uređajima. Aplikacije razvijte jednom, a zatim ih fleksibilno implementirate na različitim uređajima.„

blank

Huawei novi OS u početku najavljuje za pametne uređaje poput pametnih satova, pametnih ekrana, sustava u vozilu i pametnih zvučnika. Iako je HarmonyOS 1.0 najavljen na proizvodima s pametnim zaslonima koji bi trebali biti predstavljeni krajem 2019. godine, već je dan poslije predstavljen pametni televizor Honor Vision dostupan i u Vision Pro izvedbi s pop-up kamerom.

Tijekom sljedeće tri godine, HarmonyOS će biti optimiziran i postepeno usvojen u širokom rasponu pametnih uređaja, uključujući nosive uređaje, Huawei Vision i popratnu oprema za automobile. Naravno, uspjeh HarmonyOS ovisit će o dinamičnom ekosustavu aplikacija i programera.

Kako bi potaknuo šire prihvaćanje, Huawei će objaviti HarmonyOS kao platformu otvorenog koda širom svijeta te će također uspostaviti zajednicu otvorenog koda kako bi podržao dublju suradnju s programerima. Kina ima snažan ekosustav aplikacija i ogromnu bazu korisnika. Huawei će na kineskom tržištu postaviti temelje HarmonyOS-a, a zatim će ga proširiti dalje na globalni ekosustav.