Što je sustav e-Propusnice i kako se koristi?

blank

Stožer civilne zaštite donio je dvije nove odluke, a jedna od njih je o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, s obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19, donio je dvije nove odluke. Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja stupa na snagu 21. prosinca 2020. godine, a nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju do 10. siječnja 2021. godine.

Odluka o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj stupa na snagu 23. prosinca 2020. godine, a nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju do 8. siječnja 2021. godine. Zabrana se ne odnosi na osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, zaposlenike u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom te zaštitarske službe.

Nadalje, zabrana Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ne odnosi se niti na osobe koje izvještavaju javnost, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, diplomatsko osoblje, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti Covid-19 te na putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće. Odluka se ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Kretanje je moguće ukoliko imate valjanu propusnicu izdanu kroz sustav e-Propusnice, a koju izdaju županijski stožeri prema mjestu prebivališta fizičke osobe ili njenog stalnog boravišta.

Kako se koristi sustav e-Propusnice?

Sustav e-Propusnice dostupan je na adresi https://epropusnice.gov.hr. Predstavlja sigurno digitalno rješenje za elektroničko slanje zahtjeva za izdavanjem, provjeru podataka, izradu i distribuciju propusnica u digitalnom obliku (e-Propusnica), sukladno Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka.

Tijekom travnja ove godine građani su koristili sustav e-Propusnice, a nakon podnošenja zahtjeva kroz web aplikaciju propusnica se mogla ispisati (isprintati) ili pak koristiti na pametnom telefonu te tako službenoj osobi dokazati pravo na kretanje.

Zahtjeve za izdavanje propusnica moći ćete predati od 21.12.2020. godine, a od navedenog datuma dostupna je i korisnička podrška putem telefona i elektroničke pošte.

Pogledajte Odluku o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj:

blank

blank