Što mislite koji je Huaweijev pametni telefon najzeleniji do sada?

blank

Smanjenjem količine plastične ambalaže za 28 posto te papirnate dokumentacije za 90 posto Huawei je po prvi put predstavio i jamstvo bez papira

Odgovor na pitanje iz naslova je Huawei Mate 40, najnoviji model koji će uskoro stići i na hrvatsko tržište. „Najzeleniji“ Huaweijev pametni telefon do sada u ukupnom pakiranju sadrži samo 3,8 posto plastike.

Istraživanje koje je Huawei prethodno naručio pokazuje kako svaki četvrti europski potrošač želi da se plastična ambalaža ukloni do 2025. godine. No, potrošači nisu zabrinuti samo zbog plastike. 71 posto njih bi željelo da se papirnata dokumentacija ukloni iz ambalaže kako bi se smanjila potrošnja papira.

blank

Uz 90 posto manje papirnate dokumentacije i novu vodeću digitalnu jamstvenu karticu na tržištu, Huawei je korisnicima Mate 40 Pro telefona omogućio lak pristup njihovim dokumentima pomoću QR koda koji se može skenirati na uređaju ili jednostavno preuzeti s web stranica Huaweija. Uz to, korisnički priručnik također je smanjen s 340 stranica na samo 44, a iako zakon trenutno sprječava uklanjanje cijelog vodiča u papirnatom obliku, Huawei radi na tom rješenju za budućnost.

“U Huaweiju razumijemo da naša industrija mora poduzeti hrabre korake kako bi riješila sve važnije ekološke probleme s kojima se svakodnevno susrećemo. Lansiranje našeg najzelenijeg pametnog telefona do sada, Huaweija Mate 40 Pro, donosi značajna smanjenja plastične i papirnate ambalaže, što su samo su neki od malih koraka na našem putu da osiguramo zeleniju i svjetliju budućnost“, istaknuo je Norman Müller, direktor marketinga Huaweija za Hrvatsku i Sloveniju.

Norman Mueller, direktor marketinga Huaweija za Hrvatsku i Sloveniju.
Norman Mueller, direktor
marketinga Huaweija za Hrvatsku i Sloveniju

Huawei je poduzeo i dodatne korake u proizvodnji Mate 40 Pro pametnog telefona upotrebom 100-postotno razgradive tinte od soje u zrnu u ambalaži, umjesto tinte na bazi nafte, koja može smanjiti proizvodnju kancerogenih tvari i hlapljivih organskih spojeva koji su glavni izvor onečišćenja okoliša, čime će se približiti na korak bliže svojoj misiji uklanjanja plastike iz ambalaže.

Od 013. godine Huawei koristi bioplastiku čime se također pomaže u smanjenju zagađenja i negativnog utjecaja na okoliš proizvodnje plastike na bazi nafte. Više od 30 posto korištene bioplastike potječe od ekološki prihvatljivog ricinusovog ulja koje smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za 62,6 posto, a od 2018. godine Huawei je smanjio emisiju štetnog plina za 612 tona.

U 2019. godini Huawei je reciklirao 1468 tona otpadne elektronike, a ove godine na putu je da reciklira više od 3000 tona. Huawei je također ponovno upotrijebio 86 posto uređaja vraćenih za
recikliranje 2019. godine. Energetska učinkovitost povećana je između 2015. i 2019. za nevjerojatnih 50 posto kod svih Huaweijevih proizvoda, a zahvaljujući upotrebi solarne energije, kompanija je smanjila emisiju ugljika za 89.000 tona.

Zanimljiv je podatak da je od 2015. godine više od 500.000 rabljenih telefona pronašlo nove vlasnike zahvaljujući Huaweijevoj trgovini uslugama.