Što su to pametni telefoni učinili fotoaparatima

blank

Tijekom posljednjih nekoliko godina kamere pametnih telefona općenito su se značajno poboljšale pa mnogi više ne vide smisao u fotoaparatima

Jedna od bitnih značajki Appleovog najnovijeg modela iPhone XS je kamera. Mnogi se recenzenti slažu da, skriven iza pojmova poput Smart HDR i Neural Engine, iPhone XS donosi značajno bolje fotografije od svojih prethodnika, a rezultati su sve bliži kvaliteti koja je bila rezervirana za skupe kamere s izmjenjivim objektivima.

blank

I to ne vrijedi samo za Apple: tijekom posljednjih nekoliko godina kamere pametnih telefona općenito su se značajno poboljšale. Toliko da mnogi više ne vide potrebu za nošenjem ili kupnjom fotoaparata. Dok će profesionalci i ljubitelji fotografija uvijek postići bolje rezultate koristeći vrhunske fotoaparate i objektive, moderni pametni telefoni ispunjavaju potrebe prosječnog potrošača.

Na industriju fotoaparata i foto opreme porast prodaje pametnih telefona imao je razorne učinke. Prema udruženju CIPA, japanskoj industrijskoj grupi s članovima kao što su Olympus, Canon i Nikon, isporuke fotoaparata širom svijeta smanjile su se za 84 posto u razdoblju od 2010. do 2018. godine.

Snažan pad prodaje uglavnom je uzrokovan padom isporuka digitalnih fotoaparata s ugrađenim objektivima. Pogledajte infografiku koju je pripremio Statista.

blank