Tek krajem 2020. godine prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC

blank

HAKOM je prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC planirao netom prije početka Europskog nogometnog prvenstva

Odgodom Europskog nogometnog prvenstva planiranog za ljeto 2020. uslijedilo je još jedno otkazivanje – prelazak na novi sustav odašiljanja televizijskih signala.

Naime, u rujnu 2019. HAKOM je ubrzao prelazak iz sustava DVB-T/MPEG-2 na novi sustav DVB-T2/HEVC. Prvi planirani datum prelaska bio je 1. srpnja 2020. Odašiljači i veze (OIV) zatražili su od HAKOM-a skraćivanje roka za prelazak na novi DVB-T2 sustav te je novi prelazak bio dogovoren s datumom 25. svibnja 2020.

blank

Izmjenom roka za početak korištenja radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskom području 470-694 MHz za DVB-T2 multipleks M1 pomaknuto je bilo i gašenje starog DVB-T sustava. Krenulo bi se već od 25. lipnja 2020. godine.

Građani koji televizijske programe gledaju bez posebne naplate preko zemaljskih odašiljača trebali su do 25. svibnja 2020. prilagoditi svoju prijamničku opremu kako bi mogli pratiti besplatni televizijski sadržaj. Svi oni koji nemaju DVB-T2 H.265 HEVC televizore ili samostalne prijamnike (tzv. Set Top Boxove) koji podržavaju novi sustav odašiljanja (DVB-T2) i novi standard kodiranja signala (H.265 HEVC) trebali su nešto ranije nabaviti odgovarajuću novu opremu sposobnu prikazati sliku i dati zvuk.

blank

Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa odgodila je za najmanje 6 mjeseci. Svi stanovnici Republike Hrvatske moći će nastaviti pratiti televizijske programe putem postojeće opreme koju trenutačno koriste najmanje do novog datuma prelaska, koji neće biti prije kraja studenoga ili početka prosinca 2020.

O točnom novom datumu prelaska javnost će biti pravovremeno obaviještena, a Vijeće HAKOM-a će u međuvremenu donijeti odluke o izmjeni svih potrebnih dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra za zemaljsku televiziju pod istim uvjetima.

Odluka o odgodi donosi se jer je neizvjesno koliko dugo će epidemiološke mjere trajati te će borba protiv zaraze u Hrvatskoj i svijetu znatno utjecati na raspoloživost i dostupnost prijamnika hrvatskom stanovništvu, a u ovom trenutku je najvažnije osigurati neprekinuto informiranje svih stanovnika, kao i provođenje nastave za sve učenike putem televizijskih programa.